Kuri ir 13. Saeimas populārākie deputāti?

© f64.lv, Gints Ivuškāns

No 13.Saeimas deputātiem medijos šogad visvairāk pieminēti Marija Golubeva (AP), Jānis Vitenbergs (NA), Ināra Mūrniece (NA), Juris Pūce (AP) un Viktors Valainis (ZZS), liecina aģentūras LETA mediju monitoringa analīze.

Analīzē ir iekļautas mediju publikācijas no 1.janvāra līdz 21.septembrim. Pētīti tie 100 Saeimas deputāti, kam parlamentārieša mandāts ir spēkā pašreiz, līdz ar to Golubevas un Vitenberga publicitāte bijusi krietni augstāka, jo viņi gada pirmajā pusē ieņēma ministru amatus.

Golubevas vārds šogad medijos ir izskanējis 4709 reizes, bet Vitenberga - 4011 reizes. Vitenbergs visbiežāk medijos pieminēts janvārī, februārī un aprīlī, bet Golubeva - martā un maijā.

Mūrniece medijos ir minēta 2011 reizes, turklāt jūnijā viņas vārds izskanēja biežāk par citiem deputātiem. Pūce šogad medijos ir minēts 1890 reizes, bet Valainis - 1716 reizes, tostarp jūlijā bijis visbiežāk pieminētais deputāts.

Lielāko publicitāti saņēmušo deputātu topu turpina Krišjānis Feldmans (K), kurš medijos ir pieminēts 1600 reizes, tad seko Aldis Gobzems (KuK), kura vārds ir minēts 1405 reizes, Māris Kučinskis (AS) ar 1278 publicitātes reizēm un Edgars Tavars (AS), kurš minēts 1269 publikācijās.

Mēneša griezumā visbiežāk pieminētais deputāts augustā bijis Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Rihards Kols (NA), bet septembrī - Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs un partijas "Vienotība" valdes priekšsēdētājs Arvils Ašeradens (JV).

Visretāk medijos izskanējis Evas Mārtužas (K) vārds - viņa šogad kopumā ir pieminēta 64 reizes. Arī Līva Kreituse (K) nav bieža mediju publikāciju varone - viņa ir pieminēta 67 reizes. Alīna Gendele (JV), kuru apstiprināja deputātes amatā jūnija sākumā, medijos ir minēta 88 reizes, Ainars Bašķis (K) - 88 reizes, bet Ainārs Vilciņš (PCL), kurš deputāta mandātu ieguva augustā, - 93 reizes.

Kopumā Saeimas deputāti šogad ir pieminēti 29 739 mediju materiālos, kas kopā ir sasnieguši 1,46 miljardus skatījumu. Visbiežāk - 401 reizi - deputāti ir pieminēti 16.maijā, kad nācās demisionēt Golubevai un Vitenbergam, bet visretāk - Līgo dienā, 23.jūnijā, kad kāda parlamentārieša vārds medijos ir izskanējis vien 10 reizes.

Publicitāti deputātiem visvairāk ir snieguši tiešsaistes mediji, kas veido 70% no visiem deputātu pieminēšanas gadījumiem. Tiešsaistes mediji ir arī nodrošinājuši vislielāko skatījumu skaitu. Visbiežāk jeb 72% gadījumu kāda deputāta vārds ir pieminēts publikācijās latviešu valodā, bet vismazāk jeb 4% gadījumu - mediju materiālos angļu valodā.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.