ZZS vērtēšot vairāku ministru rīcību

Lai gan vissmagāk cietušo pašvaldību vadītāji, kā arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) vadība nav apmierināti ar ekonomikas ministra Arta Kampara gauso rīcību enerģētiskās krīzes apstākļos, vakar zaļzemnieku valde tomēr izlēma neprasīt A. Kampara demisiju, bet gan, sagaidot ārkārtas situācijas atrisinājumu, izvērtēt vairāku ministru rīcību.

Sarunā ar Neatkarīgo ZZS valdes pārstāvis Viesturs Silenieks klāstīja, ka uz sēdi bija pulcējušies vairāku pašvaldību – Krāslavas, Ventspils, Dobeles – vadītāji, kā arī daudzi valdības ministri.

Debatēs netika slēpts viedoklis, ka atbildīgais nozares ministrs A. Kampars nav spējis adekvāti un laikus reaģēt uz elektroapgādes pārrāvumiem gada nogalē, tā rezultātā bez elektrības atrodās apmēram 10 000 mājsaimniecību. "Pašvaldību vadītāji valdībai pārmeta koordinācijas trūkumu. Tie reģioni, kuriem klājās vieglāk, bija gatavi ar tehniku un cilvēkiem palīdzēt smagāk cietušajiem rajoniem, taču neviens šādu palīdzību viņiem nelūdza," klāstīja V. Silenieks. "Tāpat no ministra teiktā dažubrīd rodas sajūta, ka viņš īsti nepārzina nedz aizsargjoslu likumu, nedz praksi, kas ar stigu izciršanu pastāv citās Eiropas valstīs. Un tomēr savienības valde nolēma, ka situācija ir pārāk sarežģīta, lai prasītu ministra demisiju. Tā vietā gribam sagaidīt, kad sniega stihija pierims, lai analizētu pieredzi kopumā," norādīja politiķis, piebilzdams, ka izvērtēšanas vērts ir arī jautājums, cik prasmīgi un operatīvi darbojušies glābšanas dienesti, ugunsdzēsēji un citi.

Vislielāko neapmierinātību ar A. Kampara rīcību situācijā, kad daudzi tūkstoši Latvijas iedzīvotāju palikuši bez elektrības, pauda Ventspils mērs Aivars Lembergs. Viņš gan neslēpa, ka šis nav jautājums par koalīcijas noturību un zemnieku attiecībām ar Vienotību, taču, pēc viņa domām, A. Kampara nespēja adekvāti rīkoties ārkārtas situācijā apliecina, ka šis politiķis vairs nedrīkst ieņemt atbildīgo posteni.

Ekonomikas ministra pārstāve Elīna Bīviņa pēc ZZS valdes sēdes rezumēja, ka "ministrs pašlaik nenodarbojas ar politisko polemiku, bet gan risina problēmas. Arī aizvadītajā diennaktī turpinājās darbs, lai atjaunotu pārtraukto elektroapgādi. Turklāt paralēli praktiskajiem remontdarbiem jau esam sākuši apkopot informāciju un viedokļus, kas palīdzēs no līdzīgām problēmām izvairīties nākotnē. Domāju, drīzumā varētu tapt konkrēts ārkārtas situāciju rīcības plāns".

Svarīgākais