Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Valdībai mēneša laikā jāizstrādā papildu priekšlikumi energokrīzes pārvarēšanai

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šodien atbalstīja parlamenta lēmumprojektu, ar kuru valdībai tiks prasīts mēneša laikā izstrādāt papildu priekšlikumus energoresursu cenu kāpuma radītās krīzes pārvarēšanai.

Sākotnēji līdzīgu jautājumu virzīja opozīcijas deputāti pēc Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) iniciatīvas. ZZS deputāts Viktors Valainis aģentūrai LETA izteicās, ka komisijā šodien atbalstītais lēmumprojekts "Par Latvijas valsts interesēm atbilstošu valdības rīcību energoresursu cenu kāpuma radītās krīzes pārvarēšanai" vērtējams kā panākums virzībā uz risinājuma rašanu iedzīvotājiem.

Dokumentā paredzēts, ka valdībai attiecīgie priekšlikumi jāiesniedz izskatīšanai Saeimā. Deputāti norāda, ka risinājumus prasa, ņemot vērā energoresursu cenu straujo straujā pieauguma negatīvo iespaidu uz ražošanas izmaksām, tautsaimniecības konkurētspēju un mājsaimniecību izdevumiem.

Valsts pārvaldes komisija uzsver, ka ir nepieciešama nekavējoša valsts atbalsta palielināšana. Lēmumprojekts virzīts izskatīšanai Saeimā.

Jau ziņots, ka ir stājušies spēkā grozījumi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā, kas paredz veikt virkni pasākumu siltumapgādes un apkures izmaksu pieauguma daļējai segšanai mājsaimniecībām. Atbalsta pakotnē iekļauto pasākumu kopējo atbalsta summa iedzīvotājiem būs apmēram 442,25 miljoni eiro.

Tāpat valdība un Saeima noteikusi apmēram 200 miljonu eiro atbalstu uzņēmumiem energoresursu cenu pieauguma dēļ.

Valdības vadītājs un ministri jau ir atzinuši, ka līdz šim nolemtais atbalsts varētu būt nepietiekams, tāpēc tiek domāts par jauniem mehānismiem, viens no kuriem varētu būtu cenu griestu noteikšana, virs kuriem cilvēku maksājumi par energoresursiem neaugs, bet tos segs valsts no budžeta līdzekļiem.