Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Valdība šodien lems par nākamā gada budžetu

Šodien uz ārkārtas sēdi pulcēsies valdība, lai lemtu par nākamā gada valsts budžetu, nepieciešamajiem izdevumu samazinājumiem un iespējamo nodokļu palielināšanu.

Sēde sāksies plkst.11, bet pirms tās plkst.9 tiek sasaukta ārkārtas koalīcijas sanāksme, lai mēģinātu panākt politiskos kompromisus tālāko lēmumu pieņemšanai valdībā.

Trešdien pēc vairāku stundu diskusijām valdības ārkārtas sēde beidzās bez konkrētiem lēmumiem un diskusijas vispirms tiks veiktas valdību veidojošā koalīcijā.

Kā žurnālistus informēja premjers Valdis Dombrovskis (JL), pirms valdības ārkārtas sēdes sasauktā koalīcijas sēdē politiķi mēģinās politiski vienoties par konkrētām nodokļu izmaiņām, tādējādi dodot politisko mandātu ministriem tālākajā darbā pie budžeta veidošanas.

Kā informēja premjers, starp iespējamām nodokļu politikas izmaiņām tiks apspriesta nekustamā īpašuma nodokļa ieviešana, izvērtējot gan līdz šim Finanšu ministrijas sagatavotos variantus, gan Ekonomikas ministrijas piedāvāto alternatīvo redzējumu.

Dombrovskis joprojām atbalstot valdības jau iepriekš atbalstīto NĪN nodokļa likmes variantu 0,2%, savukārt Ekonomikas ministrija sagatavojusi alternatīvu piedāvājumu, paredzot progresīvās nodokļa likmes ieviešanu.

"Svarīgi, lai tiek panākta politiskā vienošanās," akcentēja premjers.

Tāpat varētu tikt apspriestas iedzīvotāju ienākuma nodokļa bāzes paplašināšanas korekcijas, kā arī minimālas akcīzes nodokļa izmaiņas, palielinot nodokli vīnam.

Savukārt reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP) žurnālistiem norādīja, ka viens no Finanšu ministrijas piedāvājumiem esot arī atsevišķu iedzīvotāju ienākuma nodokļu atvieglojumu samazināšana.

Premjers jau iepriekš uzsvēris, ka sestdien valdībai ir jāpieņem gala lēmumi saistībā ar budžeta veidošanu, lai Finanšu ministrija varētu sākt darbu pie nākamā gada valsts budžeta sagatavošanas. ''Sestdien šeit sēdēsim tik ilgi, cik vajadzēs, lai pieņemtu gala lēmumus,'' uzsvēra premjers.

Kā norādīja valdības vadītājs, vairs netiekot apspriesta lielāka sociālās jomas izdevumu samazināšana. Tāpat netiekot izskatīts sociālā nodokļa palielinājums un pievienotās vērtības nodokļa likmju izmaiņas, pie kurām valdība arī nenonākšot, ja tikšot panāktas vienošanās par iepriekš minēto nodokļu izmaiņām.

Jau ziņots, ka valdībai ir jānodrošina nākamā gada budžets ar 8,5% deficītu, kā to paredz vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem, uzskata Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Kā uzsvēra prezidents, vienošanās ar aizdevējiem paredz, ka budžetam jābūt ar 8,5% deficītu, un tas, kā tas tiek nodrošināts, ir valdības kompetencē.

Šāds deficīta apjoms ir vienīgais kritērijs no aizdevēju puses un valdības ziņā ir tas, kā tas tiek nodrošināts, komentējot valdības nolemto par izdevumu samazinājumu 275 miljonu latu apmērā, sacīja Zatlers.

Prezidents arī uzsvēra, ka jebkurām nodokļu politikas izmaiņām, ko varētu veikt valdība, jābūt adekvātām, atbilstošām reālai situācijai un viegli administrējamām.