Saeimas komisija nākamnedēļ varētu skatīt iniciatīvu par Latvijas Krievu savienības slēgšanu

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Sabiedrības iniciatīvu portālā "ManaBalss" virzīto iniciatīvu Latvijas Krievu savienības (LKS) darbības apturēšanai Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā varētu skatīt nākamnedēļ, pauž komisijas vadītāja Janīna Kursīte-Pakule (NA).

Deputāte minēja, ka komisijā iniciatīva tiks skatīta, līdzko tā tiks saņemta no Saeimas Prezidija.

Attiecīgajā komisijas sēdē, kurā iniciatīva tiks apspriesta, tiks pieaicināti prokuratūras un Valsts drošības dienesta pārstāvji, minēja politiķe. Kursīte-Pakule pieļāva iespēju, ka, balstoties uz izmaiņām Politisko partiju likumā, Saeima varētu nobalsot par iniciatīvas nosūtīšanu prokuratūrai, jo tā ir tiesīga lemt par vēršanos tiesā politiskā spēka darbības apturēšanai.

Kā ziņots, portālā "ManaBalss" tika savākti vairāk nekā 10 000 parakstu par iniciatīvu apturēt LKS darbību. Iniciatīvu maija pirmajā pusē iesniedzis Gatis Auziņš, kurš ar šo rīcību vēloties "iedrošināt Latvijas likumdevēju radīt precedentu un iedibināt sistēmu acīmredzami pretvalstisku politisko un citu darbību apturēšanai Latvijā", kas esot jāsāk ar LKS kā politiskās partijas darbības pārtraukšanu.

"LKS nav demokrātijas daļa, bet gan demokrātijas ienaidnieku ierocis. Šīs iniciatīvas īstenošana būs piemērs turpmākajām rīcībām, kā nosargāt Latvijas un Rietumu vērtības un vērsties pret to ienaidniekiem. Līdz ar LKS politiskās darbības aizliegšanu Latvijā ievērojami mazināsies Latvijas valstiskuma ienaidnieku spēja šķelt mūsu sabiedrību, svešas valsts - Krievijas - bruņoto spēku slavināšana, kara romantikas sludināšana - 9.maija kults, kā arī mazināsies Putina asiņainā režīma ietekme Latvijā. Šī ir svarīga daļa, lai izbeigtu ņirgāšanos par Latvijas vēsturi, par okupāciju, par latviešu deportācijām uz Sibīriju," piedāvājumu pamatojis Auziņš.

Kā informē "manabalss.lv" komanda, LKS pret iniciatīvas publicēšanu ir iebildusi, un tās līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs, atsaucoties uz Satversmi, mēģinājis argumentēt, kāpēc iniciatīvai "Par vienotu sabiedrību bez LKS" nav vietas platformā. "Manabalss.lv" komanda LKS aicinājumiem nav piekritusi.

Tikmēr Saeima galīgajā lasījumā ir pieņēmusi grozījumus Politisko partiju likumā, kas nosaka, ka partijām savā darbībā būs aizliegts vērsties pret Latvijas vai citu demokrātisku valstu neatkarību un teritoriālo nedalāmību.