Valdības stabilitāti noteic partiju ietekmes sfēras valsts uzņēmumos

Valdības stabilitāte joprojām ir nesaraujami saistīta ar partiju ietekmes sfērām valsts uzņēmumos, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja vērtspapīru biržas "NASDAQ OMX Riga" valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne.

Viņas skatījumā valdības ministri un arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) nesamērīgi lielu laika daļu velta nevis nozaru attīstības jautājumu risināšanai, bet risinot ministru līmenim neatbilstošus uzņēmumu saimnieciskos jautājumus, kadru jautājumus vai citādi "bīdot" savas partijas intereses vai cilvēkus šajos uzņēmumos.

Auziņa-Melalksne ar nožēlu secinājusi, ka ministru portfeļu dalīšanā joprojām ļoti liela nozīme ir ietekmes iegūšanai pār ministriju pārraudzībā esošajām "karaļvalstīm" jeb vērtīgajiem uzņēmumiem ar lielu naudas plūsmu un nereti dominējošu stāvokli tirgū. Šo tendenci varot uzskatīt par Latvijas politikas lāstu. Turklāt ar uzņēmumu kontroli saistītās specifiskās intereses atstāj nelabvēlīgu iespaidu uz valdības darba kvalitāti.

"Ja izdotos valsts uzņēmumu pārvaldi atdalīt no daudzajām ministrijām un padarīt profesionālu, izvirzot uzņēmumiem skaidrus mērķus, ieceļot profesionālas padomes, pienācīgi algojot uzņēmumu vadītājus, tad paša Ministru kabineta darba kvalitāte un ātrums dubultotos. To pašu var teikt par valdības stabilitāti. Tieši tas Latvijā ir nepieciešams," pauda Auziņa-Melalksne.

Viņasprāt, valsts uzņēmumu pārvaldības uzlabošana un sakārtošana ir viena no būtiskākajām un reālākajām veicamajām strukturālām reformām, kas dotu labumu ne tikai valsts budžetam, bet arī uzņēmējdarbības vides uzlabošanā.

Viņa aicināja beigt uzturēt ilūziju, ka valsts uzņēmumi tiek profesionāli pārraudzīti un pārvaldīti, uzsverot, ka reformai būtu spēcīgs pozitīvs iespaids uz politisko vidi Latvijā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.