Ārlietu ministrija pauž neizpratni par britu politiķu maldinošajiem izteikumiem

Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis šodien ticies ar Lielbritānijas vēstniecības Latvijā pilnvaroto lietvedi Entoniju Stouksu, lai norādītu, ka Latvijai nav pieņemami starptautiskajā presē izskanējušie britu politiķu maldinošie apgalvojumi par vienu no Latvijas valdības koalīcijas dalībnieku un Otrā pasaules kara traģiskajiem notikumiem.

Šo jautājumu aktualizējis arī Latvijas vēstnieks Londonā Eduards Stiprais, tiekoties ar Lielbritānijas Ārlietu ministrijas pārstāvjiem.

Lielbritānijas diplomātiem sniegta informācija par Latvijas teritorijā Otrā pasaules kara laikā piespiedu kārtā iesauktajiem karavīriem, vienlaikus atkārtoti uzsverot, ka Latvija vienmēr nosodījusi Otrā pasaules kara laikā izdarītos noziegumus.

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) pauž nožēlu, ka debates Lielbritānijas partiju starpā pārsniegušas ne tikai šīs robežas, bet arī nonākušas pretrunā ar starptautiskajos spriedumos, tostarp 1946.gada Nirnbergas tribunāla un 1950.gada ASV pārvietoto personu komisijas, nolemto.

Kā ziņots, Lielbritānijā turpina saasināties politiskās kaislības, kuras izsaukušas Konservatīvās partijas attiecības ar Latvijas partiju "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK), kurai atsevišķi britu politiķi piedēvējuši nacistu glorificēšanu.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Deivids Milibends ceturtdien leiboristu ikgadējās konferences noslēgumā izvērta asu uzbrukumu torijiem, paziņojot, ka viņu šķebina konservatīvo Eiropas Parlamenta jaunie sabiedrotie, kas esot ekstrēmisti, vēsta britu laikraksti.

Atkārtojot Lielbritānijas kreiso liberāldemokrātu pagājušajā nedēļā paustās apsūdzības, Milibends uzrunā pauda neapmierinātību ar toriju sabiedrotajiem TB/LNNK, kas katru gadu piedaloties "Latvijas "Waffen SS"" piemiņas pasākumos.

Viņš arī asi kritizēja konservatīvo partijas pārstāvja Erika Piklsa izteikumus, ka Latvijas partija TB/LNNK nesēro par nacistiem, bet gan par Latvijas karavīriem, kas krita Otrajā pasaules karā.

Milibenda izteikumi izraisījuši sašutumu vētru starp britu konservatīvajiem, nosodot Latvijas valdības aizskaršanu.

"Deivida Milibenda ķengāšanās ir apkaunojoša un demonstrē viņa nespēju pildīt savus ārlietu ministra pienākumus, lai aizstāvētu Lielbritānijas intereses. Viņš nav pārbaudījis faktus. Viņš tikko ir apvainojis Latvijas valdību, kuras koalīcijas partiju locekļi piedalījušies Latvijas karā kritušo piemiņas pasākumos," sacīja toriju ēnu kabineta ārlietu ministrs Viljams Hāgs.

"Tāpēc vien, ka Latvija ir maza valsts, tas Ārlietu ministram nedod tiesības lētas partijas intrigas likt priekšā nacionālajām interesēm," norādīja Hāgs.