"The Economist" apskatnieks: Latvijas drošības situācija ir labāka nekā jebkad iepriekš

Latvijas drošības situācija ir labāka nekā jebkad iepriekš, intervijā Latvijas Radio norādīja britu biznesa žurnāla "The Economist" Austrumeiropas apskatnieks Edvards Lūkass.

Komentējot Francijas lēmumam Krievijai pārdot vismaz divus "Mistral" klases karakuģus, Lūkass akcentē, ka šis lēmums ir ļoti slikts, jo NATO dalībvalsts Francija rūpējas tikai par savām interesēm, aizmirstot par citu alianses dalībnieku viedokli.

Tomēr Latvijai nevajadzētu kļūt "paranoiskai" saistībā ar šo darījumu, jo mūsu valsts drošības situācija ir labāka nekā jebkad iepriekš, ir izstrādāts valsts aizsardzības plāns un Vašingtonas līguma 5.pants nozīmē, ka nepieciešamības gadījumā NATO dalībvalstis patiešām sniegs atbalstu.

Lūkass prognozē, ka tuvākajos gados gaidāma ciešāka Baltijas un Ziemeļvalstu integrācija, tostarp drošības jomā. Tikmēr Krievija arvien vairāk līdzināsies Baltkrievijai un gaidāma Vladimira Putina atgriešanās prezidenta amatā.

Kā sacīja "The Economist" Austrumeiropas apskatnieks, Valsts prezidenta Valda Zatlera nesenā vizīte Maskavā ir vērtējama pozitīvi, jo bija nepieciešams atrisināt līdzšinējo bezizejas stāvokli, kā arī ir daudzi praktiskas dabas jautājumi, kas starp valstīm jāatrisina.

Tomēr Lūkass aicina Baltijas valstis saskaņot savu pozīciju pirms sarunām ar kaimiņvalsti. Krievija jau iepriekš izmantojusi politiku demonstrēt dažādu attieksmi pret Baltijas valstīm - pret kādu būt draudzīgai, pret kādu nedraudzīgai, bet kādu ignorēt, tā cenšoties draudzīgās valstis sašķelt. To nevajadzētu pieļaut.

Svarīgākais