TIEŠRAIDE: Saeima lems par totalitāros režīmus slavinošu objektu demontāžu [papildināts]

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Šodien bija plānota Saeimas pavasara sesijas pēdējā sēde. Tomēr Saeima nolēma pavasara sesiju slēgt piektdien, 17.jūnijā.

Savukārt parlamenta rudens sesiju nolemts sākt 5.septembrī.

Iepriekš jau izskanējis, ka aktuālo jautājumu izskatīšanai parlamentārieši apsvērs iespēju ārkārtas sēdi sasaukt vasarā, piemēram, 14.jūlijā vai 21.jūlijā.

Saeimā šodien paredzēts lemt par līdzšinējās Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) priekšnieces Ilzes Znotiņas atkārtotu virzīšanu apstiprināšanai šajā amatā.

Tāpat parlaments varētu lemt par Augstākās tiesas (AT) tiesneses Jautrītes Briedes apstiprināšanu par Satversmes tiesas tiesnesi.

Saeimā šodien plānots galīgajā lasījumā skatīt arī likumprojektu "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā", kas paredz totalitāro režīmu slavinošu objektu demontāžu līdz 15.novembrim.

Sēdē paredzēts arī skatīt priekšlikumus par iespējamu agrāku termiņu objektu nojaukšanai, kas gan Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā iepriekš netika atbalstīts. Rīgas pilsētas izpilddirektora padomnieks Māris Knoks pauda nostāju - ņemot vērā padomju pieminekļa Pārdaugavā izmērus, jau 15.novembris pašvaldībai būs pietiekami liels izaicinājums.

Kopumā sēdē paredzēts izskatīt vairāk nekā 60 jautājumus. Tas, kā sekmēsies darbs pie šīm lietām, varētu būt atkarīgs no debašu kopējā ilguma.

Ar sēdes darba kārtību iespējams iepazīties šeit.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais