Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Rinkēvičs komandējumā Kairā aicinājis atvērt Ēģiptes vēstniecību Rīgā

© Oksana Džadana/ F64

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) svētdien Kairā ar Ēģiptes augstākajām amatpersonām pārrunāja enerģētikas, pārtikas drošības un aktuālos drošības politikas jautājumus, pavēstīja Ārlietu ministrijā.

Rinkēvičs tikās ar Ēģiptes prezidentu Abdelfatahu al Sisi, ārlietu ministru Samihu Šukrī un Ēģiptes Galvenās Izlūkošanas pārvaldes direktoru Abbasu Kamalu. Tikšanās laikā amatpersonas pārrunāja plašu jautājumu loku, tostarp abu valstu divpusējās attiecības, Eiropas Savienības (ES) un Ēģiptes attiecības, kā arī aktuālos Vidusjūras reģiona drošības politikas jautājumus.

"Latvija apzinās Krievijas kara Ukrainā izraisītā pārtikas un enerģijas cenu kāpuma ietekmi uz mūsu partneriem Āfrikā, it īpaši Ēģiptē. Krievijas īstenotā Ukrainas ostu blokāde Melnajā jūrā un lauksaimniecības infrastruktūras iznīcināšana ir apzināta, militāra rīcība, kas nav saistāma ar ES sankciju sekām," min Rinkēvičs.

Ministrs arī atzīmē, ka Latvija atbalsta Apvienoto nāciju organizācijas (ANO) un ES risinājumu meklējumus Ukrainas ostu blokādes novēršanai un graudu eksporta atjaunošanai, kā arī Latvija atbalsta centienus rast alternatīvus ceļus Ukrainas graudu un saulespuķu eļļas piegādēm pa dzelzceļu vai jūru, apejot Krievijas blokādi Melnajā jūrā.

"Piemēram, Latvijai ir loģistikas infrastruktūra graudu eksportam uz globālajiem tirgiem, taču svarīgi vadīties no Ukrainas nostājas par iespējām izmantot potenciālos maršrutus. Vienlaikus mēs izprotam, ka Krievijas uzsāktā kara ietekmē Ēģipte ir bijusi spiesta veikt ārkārtas pasākumus ekonomiskās situācijas stabilizācijai. Augstu vērtējam Ēģiptes atsacīšanos iegādāties Ukrainai nozagtos kviešus no Krievijas kuģa "Matros Pozinich"," pauž Rinkēvičs.

Tāpat ministrs akcentē, ka Latvija gan divpusēji, gan kā ES dalībvalsts iestājas par nepieciešamību mazināt ilgtermiņa pārtikas pieejamības un cenu kāpuma negatīvo ietekmi uz partneriem Āfrikā.

"Uzskatām, ka ES atbalsts fiskālās un makroekonomiskās stabilitātes uzturēšanai visvairāk skartajām valstīm palīdzēs mazināt inflāciju un aizdevumu apmaksas problēmas. Ilgtermiņā ir jāveicina ilgtspējīga vietējās pārtikas ražošana, noturība pret klimata pārmaiņām un pārtikas piegādes ķēžu dažādošana. Latvija arī atbalsta ES plānoto finansiālu atbalstu Ziemeļāfrikas valstīm pārtikas cenu kāpuma negatīvo seku mazināšanai īstermiņā," norāda Rinkēvičs.

Ārlietu ministrs pateicās Ēģiptei par atbalstu Krievijas agresiju Ukrainā nosodošajām ANO Ģenerālās Asamblejas rezolūcijām, kā arī aicināja turpināt atbalstīt iniciatīvas, kas pieprasa Krievijai pārtraukt karu Ukrainā un saukt agresoru pie atbildības. Rinkēvičs pauda nostāju, ka sadarbībā ar ANO aģentūrām ir jārisina situācija Ukrainas ostu blokādes novēršanai un Ukrainas graudu eksporta atjaunošanai.

Latvijas ārlietu ministrs arī pauda pārliecību, ka ciešs ES un Ēģiptes dialogs ir abpusēji izdevīgs, ļaujot kopīgiem spēkiem veicināt abu Vidusjūras krastu valstu izaugsmi un ilgtspējīgu attīstību. Latvija atbalsta ES izvēlēto zaļās un digitālās transformācijas ceļu, lai risinātu klimata izmaiņu sekas un radītu uzņēmējdarbības un investīciju iespējas. Tāpat ES un Ēģiptes sadarbībai ir jāveicina privātā sektora izaugsme it īpaši inovāciju un digitālo risinājumu jomās. Savukārt Āfrikas Kontinentālās Brīvās tirdzniecības zonas līgums ir būtisks panākums ar potenciālu uzlabot visa kontinenta labklājību.

Amatpersonas pārrunāja arī enerģētikas politikas jautājumus.

"Galvenais risinājums, lai nodrošinātu mūsu energoapgādi, ir pārejas paātrināšana uz atjaunojamo enerģiju, energoefektivitāti un tīrām enerģijas tehnoloģijām, piemēram, ūdeņradi. Priecē, ka ES turpinās sadarboties ar Ēģipti un citiem partneriem, lai veicinātu šo tehnoloģiju attīstību, paātrinātu ražošanu, veiktu ieguldījumus nepieciešamajā infrastruktūrā un nodrošinātu energonesēju tirdzniecību. Nesen noslēgtā ES un Ēģiptes vienošanās stiprinās sadarbību klimata un enerģētikas jautājumos, tostarp palielinot sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) piegādes ES," norāda Rinkēvičs.

Tāpat ministrs informēja par Latvijas plāniem piedalīties klimata pārmaiņu konferencē šogad novembrī Šarm eš Šeihā.

Rinkēvičs arī izteica aicinājumu atvērt Ēģiptes vēstniecību Rīgā.