Opozīcijas partijas gatavas paust atbalstu LIZDA pozīcijai par pedagogu algu celšanu

© Ģirts Ozoliņš / F64

Saeimas frakciju "Saskaņa" un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāti ir gatavi paust atbalstu Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) pozīcijai par pedagogu algu palielināšanu, sarunā ar apgalvoja "Saskaņas" priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs un ZZS priekšsēdētājs Uldis Augulis.

Urbanovičs pauda, ka, viņaprāt, visi "Saskaņas" deputāti atbalstīs LIZDA pozīciju. "Mūsu balss viņiem ir," norādīja politiķis, minot, ka uzmanīgi seko līdzi notikumiem izglītības nozarē, īpaši pievēršot uzmanību arodbiedrības paustajiem argumentiem.

Tāpat "Saskaņa" būtu gatava tikties ar LIZDA pārstāvjiem un ir ieinteresēti viņiem palīdzēt, norādīja Urbanovičs. "Viņi pārstāv ļoti svarīgu, varbūt pašu svarīgāko nozari valstī, skaidrs, ka mēs tiksimies," pauda frakcijas līderis.

Arī ZZS būtu gatava sarunāties ar LIZDA pārstāvjiem, norādīja Augulis, minot, ka frakcija 2022.gada valsts budžeta projektam iesniedza virkni priekšlikumu saistībā ar pedagogu algu celšanu. Kā pauda deputāts, tas darīts, lai turpinātu iesākto un īstenotu valdības solījumus pedagogiem.

"Nevar pārlikt visu uz pašvaldības pleciem un risināt jautājumus ar pašvaldību budžetiem," norādīja Augulis, uzsverot, ka valdībai savi solījumi ir jātur.

Jau ziņots, ka, lai apturētu jaunā finansējuma sadales modeļa ieviešanu, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) padomes ārkārtas sēdē nolemts 16.jūnijā plkst.12 pie Saeimas ēkas rīkot piketu, pieprasot tikšanos gan ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV), gan ar Saeimas prezidija locekļiem un nozares ministriem, aģentūru LETA informēja LIZDA Sabiedrisko attiecību departamentā.

Argumentējot LIZDA lēmumu "iziet ielās", arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga pauž nostāju, ka Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātā naudas pārdales reforma ir pretrunā ar politiķu iepriekš lemto. Jaunās pārmaiņas, ko pedagogiem piedāvā IZM, esot nekonsekventas. Tas attiecoties gan uz bāzes summu, no kuras tiks rēķināts algas pielikums, gan uz koeficientiem, kas tiks piemēroti pedagogu algām.

Vanagas vērtējumā, "IZM manipulē ar cipariem", "uz papīra" solot finansējuma pieaugumu par vairāk nekā 8%, taču praksē ieviešot 2,5% pieauguma griestus. Tas nozīmējot, ka algu pieauguma, "kāds tika solīts iepriekš un ar kādu pedagogi rēķinājās", nebūs. "Atbildīgā ministrija mūs nesadzirdēja saskaņošanas sanāksmēs, neņēma vērā mūsu iebildumus, tādēļ ir pienācis laiks iziet ielās un runāt vēl skaļāk. Politiķi nepilda iepriekš solīto, lai gan galvenais, ko mēs pieprasām, ir konsekvence, doto solījumu pildīšana un iespēja prognozēti rēķināties ar situācijas attīstību nākotnē," uzsver LIZDA priekšsēdētāja.