Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Pūce: Deputāti diskriminē iedzīvotājus, nebalsojot par Civilās savienības likumu

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Saeimas deputāti ir izvēlējušies nekorektu praksi - nebalsot, tādējādi diskriminējot Latvijas iedzīvotājus un nepildot Satversmes tiesas (ST) spriedumu, pārliecināts Attīstībai/Par!" (AP) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Juris Pūce.

"Civilās savienības likumprojekts ir par tiesiskumu, cilvēka cieņu, drošību un brīvību, tas ir par vienlīdzību un ģimeni. Šīs vērtības nav nedz liberālas, nedz konservatīvas - tās ir mūsu Satversmē ierakstītās Latvijas pamatvērtības," pauda Pūce, apgalvojot, ka AP turpinās strādāt, lai novērstu iedzīvotāju diskriminēšanu un ST spriedumu nepildīšanu.

Par likumprojektu atbildīgās Saeimas Juridiskās komisijas deputāte Inese Voika (AP) norādīja: "Deputātiem, kas neatbalstīja Civilās savienības likumprojektu, nopietni jāpārdomā jautājums, ko nozīmē dzīvot tiesiskā valstī un kādus pienākumus tas uzliek likumdevējam. Mums būtu jābūt par paraugu likuma un tiesu varas lēmumu ievērošanā."

Arī Voika minēja sabiedrības diskriminēšanu, norādot uz deputātu aizspriedumiem un nerīkojoties saskaņā ar ST lēmumiem un Augstākās tiesas norādījumiem. "Tā ir klaja necieņa pret tiesu varu, kas nav pieņemama tiesiskā valstī," piebilda politiķe.

Saskaņā ar pētījumu centra SKDS datiem, nelaulātas dzīvesbiedru savienības ir visstraujāk augošais ģimenes modelis Latvijā, turklāt divi no pieciem bērniem dzimst nelaulātiem vecākiem. Tāpat kopīgu mājokli viens no pieciem pāriem Latvijā dala dzīvesbiedru savienībā.

Jau ziņots, ka Saeimā šodien kvoruma trūkuma dēļ neizdevās pieņemt Civilās savienības likumprojektu.

Ja likumprojektu neizdotos pieņemt arī atlikušajā 13.Saeimas darbības laikā, tad 14.Saeima varēs lemt, vai turpināt tā skatīšanu. 13.Saeimas pilnvaras noslēgsies rudenī.

Šodien divos balsojumos par pirmo priekšlikumu Civilās savienības likumprojektam nebija kvoruma, balsojumos piedaloties 40 deputātiem. Lai Saeima būtu lemttiesīga jeb būtu kvorums, balsojumā ir jāpiedalās vismaz 50 jeb pusei no kopā 100 deputātiem.

Pēc desmit minūšu pārtraukuma atkal divos balsojumos piedalījās 41 deputāts.