Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

LVSADA gatavojas veselības nozares streikam

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Otrdien valdībā apstiprinātās Sabiedrības veselības politikas pamatnostādnes 2021.-2027.gadam nesatur konkrētus politiski prioritizētus uzdevumus darba samaksas konkurētspējas palielināšanai veselības nozares darbiniekiem, atzīmē Latvijas Veselības un sociālo aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris.

Veselības ministrija (VM) plāno nodrošināt iedzīvotājiem iespēju saglabāt un uzlabot savu veselību, samazinot reinfekcijas slimību riska faktoru un traumatisma negatīvo ietekmi, vienlaikus īstenojot veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumus veselīgas, drošas dzīves un darba vides attīstīšanai.

Plāns paredz mazināt infekcijas slimību izplatīšanās riskus un to ietekmi uz sabiedrības veselību, veicināt uz cilvēku centrētas un integrētas veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, kā arī nodrošināt veselības aprūpes ilgtspēju un noturībspēju, stiprinot pārvaldību un veicinot efektīvu veselības aprūpes resursu izlietošanu.

Tāpat pamatnostādnēs paredzēts panākt, ka pieaug nodarbināto ārstniecības personu īpatsvars valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanai, notiek līdzsvarota ārstniecības personu paaudžu nomaiņa, kā arī ārstniecības personām ir iespēja īstenot savu profesionālo izaugsmi.

Keris stāstīja, ka arodbiedrība jau pamatnostādņu apspriešanas procesā norādījusi ministrijai par nepieciešamību palielināt darba samaksu veselības nozares darbiniekiem, jo cilvēku resursu trūkums Latvijā ir nopietna problēma.

Viņaprāt, galvenais instruments, kā šo problēmu risināt, ir konkurētspējīgas darba samaksas nodrošināšana, ievērojot Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas dalībvalstu (OECD) labo starptautisko praksi. Tādējādi būtu iespējams Valsts kontrolei vai sabiedriskajām organizācijām pārliecināties, vai valdība šo politiskās plānošanas dokumentu ievēro vai neievēro, bet VM no tā esot izvairījusies.

Pēc LVSADA priekšsēdētāja paustā, patlaban sadaļa, kas attiecas uz cilvēkresursu nodrošinājumu nesatur uzdevumu par konkurētspējīgas darba samaksas nodrošināšanu, vienīgais, kas pamatnostādnēs liecina par to ir kāds sestajā pielikumā esošais apakšpunkts.

"Tas laikam neko labu ne Latvijai, ne veselības nozarei nesola, bet pietiktu pielikt pie darba samaksas vienu eiro, un tad varētu teikt, ka pamatnostādnēs paredzētais ir izpildīts, jo viens eiro ir vairāk kā nekas," sacīja Keris.

LVSADA ar VM jau ilgstoši norisinās kolektīva interešu strīda sarunas par mediķu atalgojumu, un par to esot informēts arī ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Patlaban LVSADA ir nobriedusi un gatavojas veselības nozares streikam.