TIEŠRAIDE: Saeima balsos par Indriksones un Eklona iecelšanu ministru amatos

© f64.lv, Gints Ivuškāns

Saeimā šodien paredzēts balsot par ekonomikas ministra amata kandidāti Ilzi Indriksoni (NA) un iekšlietu ministra posteņa pretendentu, "Attīstībai/Par!" (AP) izvirzīto Kristapu Eklonu.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) iepriekš paudis, ka abiem kandidātiem ir koalīcijas pilns atbalsts.

Nacionālā apvienība ekonomikas ministra amatam izvirzījusi Saeimas deputātes, līdzšinējās Ekonomikas ministrijas (EM) parlamentārās sekretāres Indriksones kandidatūru, bet AP iekšlietu ministra amatam pieteikusi Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieka Eklona kandidatūru.

Indriksone uzsvēra nepieciešamību ministres amatā veicināt Latvijas atjaunojamo energoresursu izmantošanu un investīciju piesaisti.

Vaicāta par savām prioritātēm enerģētikas jomā, politiķe uzsvēra, ka nepieciešams nodrošināt enerģētisko neatkarību, pārejot uz vietējo atjaunojamo energoresursu izmantošanu. Jāturpina līdzšinējā ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga (NA) jau sāktais darbs siltumapgādē pāriet no dabasgāzes uz atjaunojamo resursu izmantošanu, norādīja līdzšinējā EM parlamentārā sekretāre.

Ministra amata kandidāte arī atzīmēja nepieciešamību attīstīt saules un vēja elektroenerģijas iegūšanu. Tāpat svarīga ir efektivitāte, lieki netērējot energoresursus, turpinot atbalstīt ēku siltināšanas programmas, norādīja deputāte.

Investīciju piesaistes jomā Indriksone redz jau sāktā darba turpināšanu un ļoti pozitīvi novērtē lielo atsaucību uz šogad izsludināto pieteikšanos valsts izsludinātajam lielo investīciju fondam. Pieteikumu ir vairāk nekā pieejamais finansējums, un projektus ir iesnieguši jau strādājoši uzņēmumi, kuri pieteiktajos projektos ieguldīs arī savus līdzekļus, sacīja politiķe.

Eklons pauda, ka, kļūstot par iekšlietu ministru, iecerējis turpināt savas priekšgājējas Marijas Golubevas (AP) iesāktos darbus un iespēju robežās virzīt arī savas iniciatīvas. Kandidāts uzskata, ka nepieciešama vispārējās iekšējās drošības attīstība caur civilās aizsardzības stiprināšanu. Pirmdien, tiekoties ar premjeru Kariņu, viņš guvis pārliecību, ka arī premjers saskata nepilnības civilās aizsardzības sistēmā un ir gatavs šo jomu stiprināt.

Eklons apzinoties, ka ir ministrs "bez naudas", jo iekšlietu resora budžets šim gadam jau apstiprināts, tomēr viņš norāda, ka pastāv arī citi rīki iekšlietu jomas attīstībai, piemēram, administratīvie, mēģinot "mazliet pārkārtot finansēšanas kārtību iekšējā sistēmā".

"Es drīzāk vēlētos nest to drošības un stabilitātes sajūtu iekšlietu sistēmā, lai mēs varētu mierīgi un skaidri strādāt pie tiem uzdevumiem, kas ir izvirzīti. Nav jau tā, ka visi gulējuši uz lauriem un neko nav darījuši, tomēr ir nepieciešams koriģēt detaļas un pilnveidoties," norādīja ministrs.

Jau vēstīts, ka abu ministru posteņi kļuva vakanti pēc tam, kad tos nācās atstāt līdzšinējai iekšlietu ministrei Golubevai un līdzšinējam ekonomikas ministram Vitenbergam.

Ar sēdes darba kārtību iespējams iepazīties šeit.

Latvijā

Satiksmes ministrija (SM) ir sagatavojusi grozījumus Autoceļu lietošanas nodevas likumā, ar kuriem plānots palielināt valsts pamatbudžeta ieņēmumus no autoceļu lietošanas nodevas 2025.gadā 25,765 miljonu eiro apmērā, kā arī turpmāk ik gadu 25,105 miljonu eiro apmērā, izriet no Finanšu ministrijas (FM) informatīvā ziņojuma, kuru ceturtdien skatīs valdība.