Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

TIEŠRAIDE: Saeima lems, vai Latvijā nepieciešams tautas vēlēts prezidents [papildināts]

© f64.lv, Gints Ivuškāns

Saeima šodien lēma, vai nodot izskatīšanai komisijās "Saskaņas" frakcijas virzītos grozījumus Satversmē, kas paredz ieviest tautas vēlēta Valsts prezidenta institūtu.

Saeima noraidīja "Saskaņas" frakcijas virzītos grozījumus Satversmē. Par grozījumiem balsoja 35 opozīcijas deputāti, savukārt 41 koalīcijas deputāts balsoja pret.

"Satversmes burts un gars balstās uz priekšstatu par Latvijas tautu kā augstāko varas nesēju, visu valsts institūciju varas avotu. Valsts iedzīvotājiem ir jābūt tiesībām patstāvīgi izvēlēties Valsts prezidentu," pauž Agešins, uzsverot, ka Latvijas tauta nav nezinošāka par 100 tautas ievēlētiem priekšstāvjiem.

"Saskaņas" frakcija arī uzskata, ka ka Valsts prezidenta pilnvaru apjoms nav jāvērtē kopsakarā ar ievēlēšanas procedūras izmaiņām. "Tautas vēlētam prezidentam plašākas pilnvaras nav nepieciešamas," skaidrots frakcijas paziņojumā.

Partijā skaidro, ka, gudri izmantojot Satversmē piešķirtas pilnvaras, valsts galvai ir visas iespējas rīkoties efektīvi un atbildīgi, piemēram, aktīvāk iespējams izmantot valdības sēžu sasaukšanas tiesības.

"Valsts prezidentam ir lielāka iespēja izteikt savu viedokli un būt sadzirdētam, nekā jebkuram citam valstī. Tautas izraudzītajam prezidentam tauta arī vairāk uzticētos, nekā parlamenta vēlētajam," uzsver Agešins.

Politiķis arī uzskata, ka tautas vēlēts prezidents veicinātu demokrātijas nostiprināšanu Latvijā.

Kopš neatkarības atjaunošanas Latvijā debates par tautas vēlētu Valsts prezidentu notiek jau ilgi, taču līdz šim šāda iecere nav saņēmusi nepieciešamo atbalstu.

Ar sēdes darba kārtību iespējams iepazīties šeit.