Pavļuts ekonomikas ministru Vitenbergu nosauc par vāju ministru

© Dmitrijs Suļžics/F64

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) LTV raidījumā "Šodienas jautājums" izteicās, ka ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) esot ļoti vājš ministrs, kas netiekot galā ar visiem pienākumiem.

Iespējams, tāpēc premjers Krišjānis Kariņš esot piedāvājis demisionēt tieši J. Vitenbergam.

Pavļuts sacīja, ka jautājumu par Vitenberga potenciālo demisiju nevajadzētu skatīt atrauti no viņa snieguma ministra amatā, lai arī pirmdien Vitenbergs kā iespējamais kandidāts ministra amata zaudēšanai piesaukts kā "jaunākais" ministrs gan amatā pavadītā laika, gan vecuma ziņā.

"Koalīcijā pastāv uzskats, ka Vitenbergs ir salīdzinoši vājš ministrs. Gan Arvilam Ašeradenam (JV), gan Jurim Pūcem (AP), gan citiem koalīcijas pieredzējušajiem politiķiem bija daudz jāstrādā tā dēvētajā enerģētikas drošības darba grupā, lai virzītu jautājumus, ar ko Ekonomikas ministrija nav tikusi galā," teica Pavļuts.

Partijas "Jaunā vienotība" politiķis Arvils Ašeradens neatbildēja, ka var apliecināt Pavļuta pausto, bet norādīja, ka enerģētikas nozarē ir ļoti sarežģīta situācija un darba grupa risina daudzus jautājumus. Jautāts, vai darba grupa risina problēmas, ko nav atrisinājis ministrs, Ašeradens uzsvēra, ka starptautiskā situācija enerģētikas sektorā ir ļoti komplicēta kara dēļ.

Portāls NRA jau rakstīja, ka NA veiktā "šantāžas mēģinājuma" dēļ K.Kariņš ir nolēmis prasīt Vitenberga demisiju. NA varēs izvirzīt jaunu kandidātu ekonomikas ministra amatam. Vienlaikus K. Kariņš pieļauj iespēju NA pašai lemt par to, kuru no saviem ministriem nomainīt. Premjers skaidroja, ka Vitenbergs patlaban demisijai ticis izvēlēts kā "jaunākais" NA ministrs - gan pēc gadiem, gan pēc atrašanās ministra amatā.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) veiktajā aptaujā, J. Vitenbergs ir novērtēts augstāk nekā D. Pavļuts.

LTRK dati liecina, ka Latvijas uzņēmēji viszemāk novērtējuši finanšu ministru Jāni Reiru (JV). Starp sliktāk vērtētajiem ministriem ir arī tieslietu ministrs Jānis Bordāns (K), kurš saņēmis vidējo vērtējumu 3,74 balles, un veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), kura darbs novērtēts ar vidēji 3,79 ballēm.

Augstāko vērtējumu saņēmušā Rinkēviča darbu uzņēmēji novērtējuši ar vidēji 5,98 ballēm. Starp augstāk vērtētajiem ministriem ir arī aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP), kuram piešķirtas vidēji 5,84 balles, un kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA), kuram vidējais novērtējums ir 5,02 balles.

J. Vitenberga novētējums, visticamāk, ir bijisn vidējs, jo viņš nav ne pie zemāk novērtētākajiem, ne pie augstāk novērtētākajiem ministriem.

Latvijā

Eleving Group ir uzsācis sākotnējo publisko akciju piedāvājumu (IPO), kurā privātie un institucionālie investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties uz uzņēmuma akcijām. Parakstīšanās periods ilgs līdz 8. oktobrim.