Deputāti vērtēs atbildīgo iestāžu rīcību 9. un 10.maija notikumos

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija šodien vērtēs, kāda bija iekšlietu iestāžu gatavība un rīcība saistībā ar 9. un 10.maija notikumiem pie Pārdaugavā, Uzvaras parkā, esošā pieminekļa.

Sēde notiks daļēji attālināti plkst.10.

Jau vēstīts, ka, neraugoties uz aicinājumiem 9.maijā pieminēt Krievijas agresijas upurus Ukrainā un nepulcēties pie padomju režīma memoriāliem, Rīgā, pie padomju pieminekļa Pārdaugavā, devās cilvēki, lai arī ievērojami mazākā skaitā nekā citus gadus.

Nākamās dienas rītā ziedi no pieminekļa tika aizvākti, kā rezultātā pie pieminekļa atkal tika pulcēti cilvēki. Vakarpusē pāris simti sanākušo jau uzvedās agresīvi un bravūrīgi, tostarp slavinot Krieviju un attaisnojot tās agresiju Ukrainā.

Saistībā ar notikumiem 10.maijā pie padomju pieminekļa Pārdaugavā policija sākusi trīs kriminālprocesus un 20 administratīvā pārkāpuma procesus. Administratīvā pārkāpuma procesi sākti arī pret bijušajiem Rīgas domniekiem Alekseju Rosļikovu, Vadimu Baraņņiku un Saeimas deputāti Regīnu Ločmeli (S).

Vērtējot atsevišķu policistu rīcību sabiedriskās kārtības nodrošināšanā 10.maijā Uzvaras parkā Rīgā, Valsts policijas (VP) vadītājs Armands Ruks pieņēmis lēmumu atstādināt no dienesta pienākumu pildīšanas trīs policijas Rīgas reģiona pārvaldes amatpersonas - iecirkņa priekšnieka pienākumu izpildītāju, Kārtības policijas pārvaldes Patruļpolicijas pārvaldes viena bataljona komandieri un vienu inspektoru.

Līdz šim dienesta pārbaudē konstatēts, ka no šo policistu puses netika pienācīgi novērtēta situācija un attiecīgi nebija pareizi izvēlēta taktika tās risināšanai. Kā uzsver VP vadība, arī vērtējot situāciju kopumā, gan VP, gan pašvaldības policijas amatpersonas uz vietas nav atbilstoši veikušas dienesta pienākumus tā, lai nekavējoties tiktu novērsti likumpārkāpumi.

Konkrētie darbinieki nav reaģējuši pietiekami aktīvi nedz uz Operatīvās vadības biroja, nedz Rīgas reģiona pārvaldes vadības un pat ne uz VP priekšnieka Armanda Ruka "skaidri un nepārprotami dotajām pavēlēm nekavējoties pārtraukt likumpārkāpumus un izklīdināt sapulcējušās personas". Faktiski tas ticis izdarīts tikai tad, kad VP priekšnieks pārņēma vadību notikuma vietā.

Dienesta pārbaude turpinās, arī citām amatpersonām jārēķinās ar stingriem disciplinārsodiem, tajā skaitā atvaļināšanu no dienesta, teikts VP paziņojumā.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.