Kariņš izplata paziņojumu, uzdod Golubevai atskaitīties

© Ģirts Ozoliņš / F64

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uzdevis iekšlietu ministrei Marijai Golubevai (AP) steidzami sagatavot un iesniegt izskatīšanai valdībā informāciju par atbildīgo institūciju darbības izvērtējumu attiecībā uz drošības pasākumu plāna izstrādāšanu un sabiedriskās kārtības nodrošināšanu, liecina premjera biroja izplatītais paziņojums presei pēc 9.maija un 10.maija notikumiem pie pieminekļa Uzvaras parkā.

Kariņš arī uzdevis Golubevai sagatavot informāciju par normatīvo aktu pārkāpumu no Krievijas agresijas atbalstītāju puses nepieļaušanu un novēršanu, kā arī plānotajiem un īstenotajiem pasākumiem, lai personas par pārkāpumiem tiktu sauktas pie likumā noteiktās atbildības.

Tāpat iekšlietu ministrei uzdots nekavējoties informēt par rīcības plānu sabiedriskās kārtības nodrošināšanai saistībā ar turpmākajiem lēmumiem attiecībā uz Uzvaras parkā esošā pieminekļa demontāžu, kā arī ar Krievijas agresiju attaisnošanu saistītu darbību nepieļaušanai un savlaicīgai novēršanai.

Paziņojumā nav minēts nekas par iespējamu ministres demisijas pieprasīšanu, kas plaši sabiedrībā izskanējusi kā nepieciešama rīcība no premjera puses.

Kariņš savā paziņojumā skaidro, ka Latvija ir demokrātiska, neatkarīga un tiesiska valsts, kurā tās iedzīvotājiem ir tiesības justies pilnībā drošiem par savas pilsoniskās, demokrātiskās un patriotiskās nostājas paušanu.

"Latvijas valsts okupācijas un nedemokrātisku režīmu slavināšana, kara noziegumu attaisnošana un popularizēšana nav pieļaujama nekādā formā, nevienā vidē vai datumā. Tiesībsargājošo iestāžu misija ir sabiedriskās kārtības un tiesiskuma nodrošināšana saskaņā ar Satversmē ietvertajām demokrātiskajām vērtībām un cieņu pret Latvijas valsti," norāda premjers.

Ministru prezidents atzīmē, ka sabiedriskās kārtības nodrošināšana nedrīkst notikt uz demokrātisko un Latvijas valstiskumu apliecinošo vērtību ierobežošanas rēķina. Latvijas iedzīvotājiem, Latvijas patriotiem, tās valstiskuma aizstāvjiem savā zemē ir jājūtas droši un pārliecinātiem, ka viņu demokrātiskās tiesības tiks pilnībā respektētas un nodrošinātas, uzskata politiķis.

Runājot par pēdējo dienu notikumiem, Kariņš pauž, ka šobrīd ir izšķirošs laiks, kurā daudz spilgtāk nekā citkārt atklājas mūsu nepilnības, apdraudējumi un kopīgi risināmie uzdevumi, lai dzīvotu drošā, attīstītā un demokrātiskā valstī.

"Mūsu nākotne nedrīkst tikt būvēta uz valsts pārvaldes nekompetences, politiska oportūnisma vai ārēji veicinātu konfliktu pamata, mūsu nākotne ir cieņpilnā demokrātijā," norāda Ministru prezidents.

Jau vēstīts, ka pēc šīs nedēļas sākuma notikumiem policija slēgusi pieeju Uzvaras parkā esošajam piemineklim un tā laukumam, aģentūra LETA uzzināja Valsts policijā.

Golubeva, komentējot Uzvaras parkā notikušo, "Twitter" ierakstījusi, ka tie, kas slavēja agresiju vai lietoja tās simboliku, ir aizturēti, ieskaitot jaunieti ar Krievijas karogu. "Policija aizstāvēja Latvijas pilsoņu tiesības, arī pielietojot spēku, kad nepieciešams," uzsvēra politiķe.

Ministru prezidents iepriekš pauda, ka gaida skaidrojumu no Golubevas par radušos situāciju pie Uzvaras pieminekļa, kur tika pieļauta vairāku simtu cilvēku pulcēšanās un padomju armijas, kā arī Krievijas slavināšana.