Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Pīlēns: Krievu interešu pārstāvniecība nav tikai Latvijas Krievu savienības vai "Saskaņas" monopols

© Gints Ivuškāns /F64

Latvijas Zaļā partijas (LZP), Latvijas Reģionu apvienības (LRA), Liepājas partijas (LP) un bezpartejiskās biedrības apvienotā saraksta uzdevums būs mainīt to, ka Latvija ir Baltijas valstu vājākais posms, šodien jaunajai politiskajai platformai veltītajā preses konferencē pavēstīja uzņēmējs, viens no partiju apvienotā saraksta iniciatoriem Uldis Pīlēns.

Pīlēns arī uzsvēra, ka apvienotajam sarakstam var pievienoties arī citas partijas, ar kurām ir līdzīgas vērtības.

Apvienotā saraksta viens no iniciatoriem uzsvēra, ka patriotisms nav tikai Nacionālās apvienības vērtība, ka liberāla sabiedrība nav tikai "Attīstībai/Par!" pārstāvēts jautājums un ka mūsu krievu, kuri ir mūsu iedzīvotāju daļa, interešu pārstāvniecība nav tikai Latvijas Krievu savienības vai "Saskaņas" monopols.

Pīlēns uzsvēra, ka dzīvojam izaicinošā vēstures periodā, kad jau tā mainīgajai pasaulei lielu pārmaiņu devu nesa Krievijas iebrukums Ukrainā 24.februārī. Laikā, kad Latvijai austrumos ir agresīvs kaimiņš Putina režīma vadībā, kļūstam par Eiropas Savienības (ES) teritorijas daļu, kas ir jāaizsargā, atzīmēja apvienotā saraksta pārstāvis.

Svarīgi ir skatīties uz Latvijas interesēm, ņemot vērā, ka Covid-19 pandēmijas novēršanas politika, kurā bija arī labas iezīmes, kopumā tomēr noveda pie ekonomikas krituma, kas mūsu atpalicību pret kaimiņiem ES tikai palielināja. Tas novedis pie tā, ka Latvija ir Baltijas vājākais posms, ko politiskā apvienība apņēmusies izmainīt, pauda uzņēmējs.

Viņš aicināja arī citas partijas laikā, kad dzīvojam kara ēnā, rīkoties līdzīgi kā Ukrainā, kur cilvēki piesakās kara komisariātos piedalīties valsts aizsardzībā. Tāpat jārīkojas partijām, vēlēšanās startējot ar kopības ideju, noliekot malā savas ambīcijas, pauda apvienotā saraksta viens no līderiem.

Lai risinātu Latvijas vislielāko problēmu - menedžmenta kapacitāti - no Latvijas apvienotā saraksta būtu jākandidē uzņēmējiem, ierēdņiem, ārstiem, lauksaimniekiem un citām jomām, tajā skaitā, bezpartejiskiem profesionāļiem, kuri stiprinātu valsts rīcībspēju, pauda Pīlēns. Viņš norādīja, ka iesaistīto partiju un bezpartejisko cilvēku mērķis ir augstākas intelektuālās kapacitātes panākšana parlamentā, jo "Saeima nav vieta klauniem".

LZP līderis Edgars Tavars pauda, ka līdzīgi kā Zaļā partija ir Latvijas neatkarības atjaunošanas jeb atmodas laika partija, tā arī pašlaik kara draudu apstākļos ir nepieciešams sadarboties ar LRA, LP un arī bezpartejiskiem profesionāļiem.

LP priekšsēdētājs Uldis Sesks uzsvēra, ka viņa vadītā partija nāk talkā, lai 14.Saeimas laikā palīdzētu novērst tādas sociālās spriedzes veidošanos, kas liktu cilvēkiem atkal braukt prom no Latvijas, jo viņi nevarētu atrast savu izeju jeb risinājumu savai ekonomiskajai situācijai.

Kā ziņots, LZP, LRA un LP Ministru prezidenta amata kandidātu 14.Saeimas vēlēšanām izraudzīsies koleģiālā procesā, preses konferencē pavēstīja Pīlēns.

Viņš skaidroja, ka gan katra no partijām, gan arī apvienotā saraksta veidošanā iesaistītā, bezpartejisko profesionāļu veidotā biedrība varēs izvirzīt savu pretendentu iekšējām diskusijām par premjera amata kandidātiem.

Sesks pasākumā norādīja, ka LP premjera kandidāts ir Māris Kučinskis, kuru arī paredzēts virzīt kā pretendentu apspriešanai apvienības līmenī.

Plānots, ka biedrība ar bezpartejiskajiem profesionāļiem tiks dibināta pēc trīs vai četrām nedēļām. No Pīlēna sacītā secināms un kā aģentūrai LETA skaidroja Tavars, pirms dibināšanas laikā biedrība nosacīti tiek dēvēta par "Apvienoto sarakstu".

Pīlēns uzsvēra, ka atvērtā saraksta veidošanā ir aicinātas pievienoties arī citas partijas ar tādiem pašiem mērķiem, piemēram, par valsts menedžmenta kapacitātes uzlabošanu, un tādām pašām vērtībām, tajā skaitā, nacionāla valsts. LRA līderis, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns norādīja, ka apvienotā saraksta vērtības ir demokrātija, brīvība un taisnīgums.

Pasākumā piedalījās arī bijušais Saeimas deputāts Ingmārs Līdaka (LZP), kurš aģentūrai LETA sacīja, ka visdrīzāk no apvienotā saraksta kandidēs 14.Saeimas vēlēšanās.

Tāpat pasākumā ar runām uzstājās Sesks, LZP valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars, Kučinskis, Liepājas domes deputāts Jānis Vilnītis (LRA) un Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks (LRA). Klāt bija arī Saeimas deputāts Didzis Šmits (LZP) un Tukuma novada domes priekšsēdētāja vietniece Inga Priede (LZP).

Pīlēns žurnālistiem norādīja, ka pats 14.Saeimas vēlēšanās nekandidēs.