Vēlētāju aktivitāte Rojas un Mērsraga pašvaldību vēlēšanās pieaug

Vēlētāju aktivitāte Rojas un Mērsraga pašvaldību vēlēšanās pieaug, novēroja aģentūra LETA.

Rojas pagastā darbojas četri vēlēšanu iecirkņi - tie ierīkoti Rojas Kultūras centrā, Kaltenes klubā, Melnsila "Varoņos" un Rudes klubā. Savukārt Mērsraga pagastā darbojas viens vēlēšanu iecirknis Mērsraga tautas nama telpās. Rojā ir 3609 balsstiesīgie vēlētāji, bet Mērsragā - 1500.

Šodien līdz plkst.12 Rojā nobalsojuši 448 vēlētāji, bet Mērsragā - 218. Iepriekšējā balsošanā Rojā piedalījās 314 cilvēki, līdz ar to patlaban savu izvēli ir izdarījuši 762 vēlētāji (21,11% no vēlētāju skaita). Savukārt Mērsragā iepriekšējās dienās nobalsoja 229 vēlētāji, līdz ar to kopumā vēlēšanās piedalījušies 447 cilvēki (29,8%).

No šodien Rojā nobalsojušajiem Rojas Kultūras centrā to paveikuši 310 vēlētāji, Rudes klubā - 77, Kaltenē - 49, bet Melnsila "Varoņos" - 12.

Kā ziņots, šodien Rojā un Mērsragā notiek pašvaldību vēlēšanas. Vēlēšanu iecirkņi ir atvērti no plkst.7 līdz 22.

Pirmajā stundā pēc vēlēšanu iecirkņu atvēršanas vēlētāju aktivitāte Rojas un Mērsraga pašvaldību vēlēšanās nebija liela, aģentūra LETA uzzināja, aptaujājot Rojā un Mērsragā izvietoto iecirkņu vadītājus. Vēlēšanas uzsāktas sekmīgi - iecirkņi atklāti saskaņā ar plānoto un vairāki cilvēki arī nobalsojuši. Nekādu problēmu, pārkāpumu vai neskaidrību nav konstatēts.

Elektroniskā balsu skaitīšana sāksies tūlīt pēc iecirkņu slēgšanas plkst.22, aģentūru LETA informēja Rojas novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Valentīna Renckulberga. No Rīgas ieradīsies trīs komandas, kuras kopā ar vēlēšanu iecirkņu pārstāvjiem sāks balsu skaitīšanu trīs nelielajos iecirkņos Rojas pagasta Kaltenē, Rudē un Melnsilā.

Tiek prognozēts, ka balsu skaitīšana mazajos iecirkņos tiks pabeigta stundas laikā. Pēc tam viena komanda dosies uz Mērsraga vēlēšanu iecirkni, bet pārējās divas komandas skaitīs balsis Rojas kultūras nama iecirknī, kurš ir lielākais pēc vēlētāju skaita, informēja Renckulberga.

Vēlēšanu norisi klātienē vēros arī Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars, bet viņš plāno ierasties tikai vakarpusē.

Provizoriskie vēlēšanu rezultāti CVK mājas lapā tiks publicēti tikai pēc balsu saskaitīšanas visos piecos iecirkņos - tas varētu būt ap plkst.2 naktī, pieļāva Renckulberga.

"Šoreiz daudzi iedzīvotāji pieteikušies balsošanai mājās, jo slimības dēļ paši iecirknī nevar ierasties. Mērsragā vien balsošanai mājās pieteikušies vairāk nekā 60 iedzīvotāji, tas ir rekordliels skaits," sacīja Renckulberga.

Šodien Rojā sastaptā pensionāre Mārīte Leja, kura iepriekš dzīvojusi Sabilē, bet nu jau desmit gadus ir Rojas iedzīvotāja, atzina, ka neizprot iemeslus, kāpēc Mērsrags vēlas atdalīties no Rojas novada. "Es domāju, ka nevajadzēja atdalīties. Cik es saprotu no tā, ko esmu lasījusi, viņi jūtas "apbižoti". Tiešām nezinu, kāpēc viņi vēlas atdalīties," sacīja Leja. Tomēr viņa uzskata, ka viņu personīgi Mērsraga atdalīšanās no Rojas nekādi neietekmēs.

Savukārt līdzšinējā Rojas novada domes darbu Leja vērtēt atturējās. "Man nav nekādas saskares ar domi. Man ir tik liela pensija, ka no pašvaldības nekas nav jālūdz," sacīja Leja.

Kā liecina CVK informācija, iepriekšējā nobalsošanā un vēlēšanu dienas pirmajā stundā no plkst.7 līdz 8 Rojas novada domes vēlēšanās nobalsojuši 333 vēlētāji, kas ir 9,26% no kopējā vēlētāju skaita, savukārt Mērsraga novada domes vēlēšanās - 240 jeb 16,05%.

Rojas novada domes vēlēšanās var piedalīties 3596 vēlētāji. Iepriekšējā balsošanā piedalījušies 314 jeb 8,73% vēlētāju, bet šodien pirmajā balsošanas stundā - 19 jeb 0,53%.

Šorīt vislielākā vēlētāju aktivitāte bijusi Rojas Kultūras centrā izvietotajā iecirknī, kur nobalsojuši 13 cilvēki jeb 0,55% no šajā iecirknī reģistrēto vēlētāju skaita, bet iepriekšējā balsošanā - 242 jeb 10,28%.

Kaltenes kluba iecirknī iepriekšējā balsošanā novēlējis 31 cilvēks jeb 6,57%, bet šorīt - trīs jeb 0,64%, Melnsila "Varoņos" iepriekšējā balsošanā novēlējuši 12 cilvēku jeb 6,52%, bet šorīt - viens jeb 0,54%, bet Rudes klubā - 29 cilvēki (4,96%) iepriekšējā balsošanā un divi (0,34%) šorīt.

Mērsraga Tautas namā izvietotajā iecirknī iepriekšējā balsošanā piedalījušies 229 vēlētāji jeb 15,32% no kopējā reģistrēto vēlētāju skaita, bet šorīt no plkst.7 līdz 8 - 11 vēlētāji (0,74%).

Kā ziņots, vēlēšanu norisi klātienē novēros arī Cimdars un citi CVK pārstāvji. CVK un Cimdars klātienē novēros, kā notiek balsu skaitīšana ar elektronisko balsu skaitīšanas programmu "Balsis". Šīs programmas mērķis ir samazināt laiku, kas nepieciešams balsu skaitīšanai vēlēšanu iecirkņos, sekmēt balsu skaitīšanas caurskatāmību un izslēgt pārrakstīšanās kļūdas, aizpildot balsu skaitīšanas protokolus.

Uz Rojas domi kandidē 68 kandidāti no pieciem sarakstiem, bet uz Mērsraga domi - 33 kandidāti no trim sarakstiem.

Pašvaldību vēlēšanas notiek pašreizējā Rojas novada teritoriālajās vienībās - Rojas pagastā un Mērsraga pagastā.

Rojas novada domes un Mērsraga novada domes vēlēšanas Centrālā vēlēšanu komisija izsludināja 2010.gada 22.septembrī, pamatojoties uz 2010.gada 16.septembrī Saeimā pieņemto likumu "Par Rojas novada sadalīšanu un jaunizveidoto novadu darbības sākšanu".