Levits: Uzņēmumiem nāksies pārorientēties, Latvija ar Krievijas tirgu vairs nevarēs rēķināties

© Ģirts Ozoliņš / F64

Turpmākajos gados Latvija ar Krievijas tirgu vairs nevarēs rēķināties, šodien, pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) paziņoja Valsts prezidents Egils Levits.

Viņš skaidroja, ka tikšanās laikā ar premjeru pārrunājuši esošo ģeopolitisko situāciju, kas esot tāda, ka Krievija ir izolējusi sevi no visas pasaules. Tas nozīmē, ka arī Latvijas ekonomikā būs nozīmīgas pārmaiņas.

Uzņēmumiem nāksies pārorientēties uz citiem tirgiem, un valstij būs jāatbalsta šī pārorientēšanās. Arī enerģētiskās neatkarības jautājumi ir dienaskārtībā. "No mums un sabiedrības tas prasa lielu sasprindzināšanos, lai ar jauno ģeopolitisko situāciju tiktu galā," uzsvēra Levits.

Ar Kariņu pārrunāti arī jautājumi par Latvijas tiesisko palīdzību Ukrainai procesos starptautiskajā krimināltiesā un starptautiskajā tiesā, kur Latvija dod savu pienesumu. Latvija palīdzēs starptautiskajā krimināltiesai fiksēt ukraiņu kara bēgļu liecības par kara noziegumiem Ukrainā, un nosūtīs tās krimināltiesas izmeklētājiem Hāgā, informēja prezidents.

Kā vēstīts, valdība plāno izstrādāt mērķētu atbalsta mehānismu tiem, kam šajā laikā tas nepieciešams.

Valdības vadītājs pauda, ka tas tiks sniegts papildus jau apstiprinātajam un spēkā esošajam 450 miljonu eiro atbalstam energoresursu cenu sadārdzinājuma kompensēšanai.

Kariņš uzsvēra, ka rietumu pasaule turpinās stiprināt sankcijas pret Krieviju saistībā ar tās iebrukumu Ukrainā, un ir skaidrs, ka šīs sankcijas skars arī Latvijas sabiedrību. "Kā mēs redzam, energocenu tirgus šobrīd ir kļuvis nestabils, jo spekulanti nevar saprast, kā nosēdīsies cena - vienu dienu uz augšu, otru dienu uz leju. Mums sabiedrībā šobrīd jābūt mierīgiem, nokārtosies tirgi," skaidroja premjers.

Premjers uzsvēra, ka šīs sankcijas būs pa spēkam Latvijas ekonomikai, tomēr valstij būs jāpārorientē savi tirgi. Ir jāapzinās, ka tuvāko desmit gadu laikā nav jēgas cerēt uz Krievijas atgūšanos, jo, kamēr pie varas būs Vladmira Putina režīms, nekāda sadarbība ar Krieviju nebūs iespējama.

"Tas nozīmē, ka mums visiem ir jāpārorientējas, arī enerģētikā tas mums būs jāizdara, bet tas ir izdarāms un mums būs dažāda veida atbalsta mehānismi," teica Ministru prezidents.

Latvijā

Biznesa augstskolas Turība rektore, profesore, Latvijas valsts meži padomes priekšsēdētāja un LTRK padomes locekle Zane Driņķe rīkoja nozares un publiskās pārvaldes pārstāvju nākotnēšanas pēcpusdienu, iedibinot tradīciju pulcēt vienkopus biznesa un publiskās pārvaldes intelektuāļus, dizainēt nākotni. Divu stundu garumā tika meklētas konkrētas atbildes uz tādiem jautājumiem, kā piemēram, kāds ir Latvijas uzņēmumu eksporta potenciāls šobrīd, inovāciju ieviešanu ražošanā, tehnoloģiju un biotehnoloģiju jomās, uz ko Latvijas publiskās pārvaldes nākotnei jau no rītdienas jābūt orientētai, valsts tēls un komunikācija nākotnē.