Urbanovičs: Arī Latvijas krieviem ir pienācis laiks mainīties

© Ģirts Ozoliņš / F64

Gan krieviem, gan arī pārējai sabiedrībai būtu jāsadarbojas Latvijas labā, publiskajā paziņojumā aicina partijas "Saskaņa" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

Kā aģentūru LETA informēja "Saskaņas" frakcijā, politiķis atzīmē, ka 46% Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju, kuri aptaujā par Krievijas karu Ukrainā atbildēja, ka nenostājas nevienā pusē, jau tikuši nodēvēti par "dzeguzes olu Latvijas ligzdā, par 5.kolonnu, par draudu mūsu valsts drošībai", atzīmē politiķis.

Urbanoviča ieskatā aptaujas rezultāts atspoguļo 30 gados nepadarīto darbu. "Trešdaļu gadsimta Latvija ir imitējusi vēlmi veidot vienotu tautu, bet patiesībā varas elite vienmēr ir guvusi politiskus labumus no sabiedrības sašķeltības. Asimilācija, nevis integrācija ir bijis "vienošanas" princips," pauž "Saskaņas" frakcijas vadītājs.

Politiķa skatījumā neesot turēts Atmodas laika "solījums" turēt svētus Latvijai raksturīgos demokrātiskos nacionālo attiecību principus". "Krievu atsvešinātība, attieksme pret valsts varu kā svešu ir neizbēgamas šīs divkosības sekas," uzskata Urbanovičs.

Reizē politiķis norāda, ka minētie skaitļi "dod arī cerību", jo parāda, ka liela mūsu krievu sabiedrības daļa ir "atrāvusies no tā krasta, kurā Krievijas varas televizors izklāsta savu redzējumu par pasaules kārtību". "Daudziem ir grūti pieņemt faktu, ka valsts, ar kuru viņus saista valodas, kultūras, dzimtas vēstures saiknes, ir sākusi nežēlīgu, asiņainu karu pret brāļu tautu. Tam negribas ticēt, bet nākas," atzīmē opozīcijas politiķis.

Deputāts uzsver, ka pašlaik "lielais jautājums ir - palīdzēsim šai krievu sabiedrības daļai vai atgrūdīsim?". Politiķis prasa, vai sabiedrība norobežosies no tiem, kuri sākuši šaubīties un liks "cilvēkiem, kuriem nav citas dzimtenes kā vien Latvija arvien justies šeit kā svešajiem". Urbanovičs ieskatā Latvijas spēks un drošība ir ne tikai bruņojumā un NATO klātbūtnē, bet, vispirms, arī šajās izvēlēs.

"Taču līdz ar visu lielo transformāciju, ko pašlaik piedzīvo pasaule, arī Latvijas krieviem ir pienācis laiks mainīties. "Es nepiedalos", "nav mana daļa", "lai viņi paši tiek galā" - šīs tik populārās atrunas neiesaistīties valsts politiskajā dzīvē vairs nav pieņemamas. Cik ilgi var lolot savu sāpi? Ja reiz esi šīs valsts daļa, tev ir jāpiedalās," uzsver Urbanovičs.

"Saskaņas" frakcijas vadītājs aicina Latvijas krievus uzlabot šo pasauli, taču nevis tirgus līmeņa konfliktos, bet caur parlamentāro pārstāvniecību. "Ja šeit ir tavas mājas, tad uzņemies līdzatbildību," akcentē politiķis.

Politiķis paziņojumā paudis arī citas atziņas.

Kā ziņots, katrs piektais aptaujātais iedzīvotājs Latvijā Krievijas izvērstajā karā pret Ukrainu neatbalsta ne vienu, ne otru pusi, secināts raidījuma "Kas notiek Latvijā" uzdevumā veiktajā SKDS aptaujā.

65,4% respondentu norādīja, ka atbalsta Ukrainu, 8,2% Krieviju, bet 4,9% respondentu esot bijis gūti atbildēt.

Savukārt 21,5% atzina, ka neatbalsta ne vienu, ne otru pusi. Vērtējot respondentus pēc sarunvalodas ģimenē, šādu atbildi sniedza 46% no tiem, kas mājās runā krieviski. Savukārt to respondentu vidū, kuri mājās runā latviski, šo atbildi izvēlējās tikai 7%.

Aptauja veikta marta sākumā internetā.

LETA jau vēstīja, ka 24.februārī Ukrainā iebruka Krievijas karaspēks, sākot apšaudīt ne tikai militāros, bet arī civilos objektus un izraisot bēgļu straumes.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais