Deputāti spriedīs, kā samazināt atkarību no Krievijas energoresursiem

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija šodien spriedīs par iespējām, kā pēc iespējas īsākā laikā samazināt atkarību no Krievijas energoresursiem.

Sēde paredzēta attālināti plkst.12.

Uz sēdi aicināti Ekonomikas ministrijas, AS "Rīgas siltums", Rīgas domes, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas, AS "Latvenergo", Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības un Rīgas Tehniskās universitātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta pārstāvji.

Kā ziņots, koalīcijas politiķi kā iespējamos nākotnes risinājumus dabasgāzes cenu pieaugumam redz mērķētus pabalstus, kas drīzāk attiektos uz nākamo apkures sezonu, kā arī virzību uz attiekšanos no dabasgāzes izmantošanas iedzīvotāju mājokļu apkurē.

Ņemot vērā ģeopolitisko situāciju un tās būtisko ietekmi uz dabasgāzes tirgu, dabasgāzes cena aprīlim Eiropā atbilstoši šī brīža prognozēm svārstās ap 250-300 eiro par megavatstundu (MWh), teikts AS "Latvijas gāze" paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Savukārt martā saskaņā ar gāzes sadales sistēmas operatora "Gaso" mājaslapā publicēto informāciju dabasgāzes biržas cena ir 81,22 eiro/MWh.

Pastāvot prognozēm par šādu dabasgāzes cenas līmeni aprīlī, "Latvijas gāze" aicina dabasgāzes lietotājus atbildīgi izvērtēt savu patēriņa profilu un apjomu kontekstā ar gāzes patēriņa ekonomiskajiem ieguvumiem un lietotāja finansiālajām iespējām veikt samaksu par dabasgāzi.

Latvijā

Neskatoties uz sankcijām, Krievija turpina veiksmīgi papildināt budžetu ar dolāriem, kas iegūti no naftas pārdošanas. Viens no paņēmieniem, kas to ļauj izdarīt, ir ēnu flote, ko cita starpā vada arī Latvijas pilsonis Aleksejs Haļavins, raksta "The Insider".