Levits: Nepieciešamas stingras sankcijas pret Krieviju, ietverot tajā arī Krievijas izslēgšanu no SWIFT maksājumu sistēmas

© Dmitrijs Suļžics / F64

Sankcijām pret Krieviju ir jābūt stingrām, un tūlītējs atbalsts nepieciešams Ukrainai, sarunā ar Vācijas prezidentu Franku Valteru Šteinmeieru norādīja Latvijas Valsts prezidents Egils Levits.

Kā informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra pārstāve Elīna Kresa, piektdien pa ceļam uz NATO Bukarestes deviņnieka valstu samitu Varšavā Levits pārrunāja aktuālo situāciju ar Šteinmeieru.
Valsts prezidents uzsvēra, ka ir nepieciešamas ļoti stingras sankcijas pret Krieviju, ietverot tajā arī Krievijas izslēgšanu no SWIFT maksājumu sistēmas un Krievijas oligarhu īpašumu un līdzekļu iesaldēšanu Rietumos. Tāpat Levits uzsvēra, ka Ukrainai ir nepieciešams tūlītējs atbalsts ar militāro tehniku.

Abi prezidenti bija vienisprātis, ka sankcijām ir jābūt ļoti smagām - tādām, kas nopietni ietekmēs Krievijas ekonomiku. Gan Latvija, gan Vācija nosoda Krievijas agresiju un atbalsta Ukrainu.

Ceturtdienas, 24.februāra, rītā neilgi pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina pavēles sākt "militāru operāciju" Ukrainā tajā no dažādām pusēm iebruka Krievijas karaspēks.

Reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, ES līderi piektdienas rītā noslēdza ārkārtas samitu ar vienošanos noteikt "maksimālas ietekmes" sankcijas pret Krieviju, vēršoties pret tās finanšu, enerģētikas un transporta nozarēm.

Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena preses konferencē paziņoja, ka šīs sankcijas būs ar "maksimālu ietekmi uz Krievijas ekonomiku un politisko eliti".

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais