Levits: NBS aug ne tikai skaitliski, bet arī prasmēs un zināšanās

© Kaspars Krafts / F64

Dienu no dienas Latvijas Nacionālie bruņotie spēki (NBS) aug ne tikai skaitliski, bet arī prasmēs un zināšanās, atzina Valsts prezidents Egils Levits, sveicot Latvijas Nacionālo aizsardzības akadēmiju 30.gadadienā.

Kā informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane, valsts pirmā amatpersona nevarēja piedalīties akadēmijas svētkos un izlaidumā, jo patlaban Levits piedalās ikgadējā Eiropas konferencē drošības jomā - Minhenes drošības konferencē. Prezidenta apsveikumu pasākumā nolasīja Levita padomnieks nacionālās drošības jautājumos Jānis Kažociņš.

Levits apsveikumā uzsvēra, ka Latvijas valsts pamatos ir likta tautas negrozāmā valstsgriba un griba dzīvot savā neatkarīgā, demokrātiskā valstī, pašiem lemt par savu nākotni. Viņš norādīja, ka būt karavīram, valsts sargam ir augstākais patriotisma apliecinājums.
Valsts prezidents norādīja, ka šodien ir svarīga diena, jo 32 kadeti apstiprināti pirmajā virsnieka pakāpē un tiek svinēta Nacionālās aizsardzības akadēmijas 30.gadadiena. Levits pauda nožēlu, ka nevar piedalīties pasākumā, jo, ņemot vērā kara draudus pie Ukrainas robežas un nepieciešamību rūpēties par Latvijas drošību gan militārā, gan politiskā līmenī, prezidents pieņēmis aicinājumu Minhenē tikties ar ASV viceprezidenti Kamalu Herisu.

Viņš skaidroja, ka ASV, tāpat kā pārējie NATO sabiedrotie, ar savu klātbūtni konferencē apliecina gatavību aizstāvēt Latviju, tāpat kā Latvija ir gatava aizstāvēt viņus. Latvija ir to pierādījusi, cīnoties plecu pie pleca Afganistānā.

"Nacionālā aizsardzības akadēmija jau trīs desmitgades profesionāli izglīto militāros speciālistus Latvijas valsts aizsardzībai, audzina jauno militāro inteliģenci - virsniekus - Latvijas patriotus, līderus ar augstu morāli, goda un pienākuma apziņu, kuri spēj uzņemties atbildību un sekmīgi vadīt savus padotos. Latviešu virsniecība, kuras saknes rodamas 1919.gadā izveidotajā Latvijas Kara skolā, ir un būs mūsu valsts lepnums," pauda Levits.

Tāpat prezidents pauda gandarījumu par Latvijas sasniegto drošības jomā. Viņš arīdzan akcentē, ka Latvijas armija iet līdzi laikam, mērķtiecīgi mainoties izaicinājumu priekšā. Latvijas karavīri esot tautas un sabiedroto starpā augsti novērtēti un sevi pierādījuši starptautiskajās operācijās.

Valsts pirmā amatpersona norādīja, ka Nacionālo aizsardzības akadēmiju beigušo kadetu skaitam pieaugot, Latvijas armijas virsnieku rindām piepulcējas arvien jauni virsnieki. Prezidenta ieskatā, ar katru akadēmijas izlaidumu tiek stiprinātas valsts aizsardzības spējas.

Levits uzsvēra, ka iegūt leitnanta pakāpi ir milzīgs sasniegums. Prezidents uzsver, ka jaunie virsnieki izvēlējušies uzņemties atbildīgus pienākumus karavīru profesijā. Viņš aicina būt lepniem par savu zemi, būt drošiem un modriem.

"Esiet labākais paraugs saviem padotajiem! Latvijas vēsturiskā atmiņa glabā daudz varoņstāstu. Lai tie mums kalpo par iedvesmu un atgādinājumu, uztur spēkā pēctecību! Lai jūs visus pavada gandarījums un lepnums par piederību NBS. Mēs esam gatavi aizstāvēt savu valsti, savas valsts neatkarību un savu brīvību," akcentēja prezidents.

Svarīgākais