Eiropas Parlamenta krīzes komitejas loceklis apbrīno Latvijas iedzīvotāju pacietību krīzes laikā

Eiropas Parlamenta (EP) Finanšu, ekonomikas un krīzes komitejas loceklis Franks Engels apbrīno Latvijas iedzīvotāju pacietību, ar kādu tiek izciests tas, ko no iedzīvotājiem prasa valdības īstenotā budžeta konsolidācija.

Intervijā "LETA video" un biznesa portālam "Nozare.lv" viņš pauda pārliecību, ka jebkur citur Eiropā šādas prasības izraisītu skaļus sabiedrības protestus, pat nemierus.

"Miers, ar kādu latvieši uztver visu notiekošo, ir ievērības cienīgs," atzina no Luksemburgas ievēlētais eiroparlamentārietis.

Tanī pat laikā viņš atgādināja, ka, pirms nonācām krīzē, visi zinājām, kurp ejam. Turklāt Latvija šajā gadījumā nav vienīgais piemērs. "Būtībā tas ir morāles jautājums. Neviens jau negrib pamest jautru ballīti. Un jāatzīst, ka līdz 2007.gadam te valdīja jautra ballīte, līdz iestājās paģiras. Visi no savas rūgtās pieredzes zinām, ka paģiras nāksies pārdzīvot, līdz kļūs labāk," sacīja Engels.

Viņaprāt, visiem būtu jāsaprot elementāras lietas, piemēram, ka uz būvniecību vien nevar balstīt visu ekonomiku, jo tad rodas burbuļi, kuru plīšanu tagad pārcieš Latvija, Īrija, Spānija un citas valstis.

"Nekas cits neatliek, kā vien pārciest. Vai alternatīva būtu devalvācija? Tam neticu. Laikā, kad lielākā daļa kredītu ir ņemti eiro, devalvācija nozīmētu gan uzņēmēju, gan valsts defoltu. Devalvācija attālinātu eiro ieviešanu par kādiem desmit līdz 20 gadiem. Jā, Latvijas izvēlētais ceļš ir grūts, bet tā ir cena, kura jāmaksā par iepriekšējo gadu ballīti," sprieda EP deputāts.

Visu interviju ar Engelu lasiet biznesa portālā ''Nozare.lv" sadaļā ''Viedokļi, intervijas''.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais