Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Tērauda: ES jāsper aktīvi soļi, lai veicinātu vienotus uzskatus ar Āfrikas valstīm par globālajiem izaicinājumiem

© Oksana Džadana/ F64

Eiropas Savienības (ES) sadarbībā ar Āfriku prioritāriem ir jābūt klimata un videi draudzīgas, ilgtspējīgas ekonomikas jautājumiem, šodien pēc Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdes norādīja tās priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda (AP).

Kā informēja Saeimas Preses dienestā, Tērauda norāda, ka ES un Āfrikas sadarbībā tāpat nedrīkst aizmirst par digitālo attīstību, kā arī mieru un drošību. Komisijas sēdē deputāti šodien diskutēja par Ārlietu ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu par sesto ES un Āfrikas Savienības samitu.

Deputāti sprieda, ka samits ir iespēja augstākajā līmenī vienoties par abu kontinentu sadarbības stiprināšanu, vienlaikus norādot, ka būtiski ir virzīties uz līdzvērtīgu partnerību. Diskusijā tika akcentēta ekonomiskās attīstības veicināšana un digitalizācijas loma sadarbībā ar Āfrikas partneriem, tostarp privātajā sektorā.

Komisijas vadītāja norāda, ka ES pašlaik ir lielākais Āfrikas donors. Politiķe arī pauž, ka ir būtiski jāstiprina stratēģiskā komunikācija un cīņa pret dezinformāciju un ka ir svarīgi ir sekmēt sadarbības partneru izpratni par ES vērtībām.
"ES jāsper aktīvi soļi, lai veicinātu vienotus uzskatus ar Āfrikas valstīm par globālajiem izaicinājumiem un kopīgu nostāju starptautiskajās organizācijās," uzsver deputāte.

Kā informēja Saeimā, Tērauda kā nozīmīgu iespēju izcēla granta projektu konkursu "Atbalsts attīstības sadarbības projektiem Latvijas Republikas noteiktajās saņēmējvalstīs", kurā atsevišķi izceltas Āfrikas valstis. Plānots, ka konkurss tiks izsludināts šī gada pirmajā ceturksnī, piebilda komisijas priekšsēdētāja, mudinot valsts un pašvaldību iestādes, nevalstiskās organizācijas un komersantus attīstīt sadarbību ar Āfrikas valstīm.

Ilgtermiņā ir svarīgi turpināt ES atbalstu demokratizācijai un cilvēktiesību aizsardzībai, īpašu uzmanību pievēršot pilsoniskās sabiedrības organizācijām, norādīja komisijas deputāti. Parlamentārieši pievērsa uzmanību arī sieviešu un jauniešu integrēšanai darba tirgū, kā arī politiskās līdzdalības paaugstināšanai.

Tāpat Eiropas lietu komisijas skatītajā ziņojumā uzsvērts atbalsts Covid-19 pandēmijas seku novēršanai un miera un drošības stiprināšanai reģionā, tajā skaitā sniedzot atbalstu konfliktu novēršanā, krīžu noregulēšanā, miera veidošanā un pretterorisma spēju attīstībā.

No šā gada 17.februāra līdz 18.februārim Briselē plānots sestais ES-Āfrikas Savienības samits, kura norise Covid-19 dēļ atlikta kopš 2020.gada beigām, pavēstīja parlamenta Preses dienestā.