Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Raidījums: Ādamsons izspiegojis partijas biedrus

© Romāns Kokšarovs / F64

Ādamsons iespējams Krievijas vēstniecības cilvēkiem nesis ziņas par iespējamo partijas bankrotu, plānu izslēgt Ušakovu un lielījies, ka slepus ziņojis KNAB, ziņo raidījums "Nekā personīga".

Ādamsons iespējams Krievijas vēstniecības cilvēkiem dižojies, ka KNAB sūdzējies par partijas finanšu lietām.

Ādamsons ziņas vācis no bijušajiem VDD jeb DP darbiniekiem Andra Strautmaņa un Artura Šmauksteļa. Aizdomās par RTAB izmantošanu Saskaņas konsultantu apmaksāšanā KNAB gandrīz trešo gadu turpina gaidīt ziņas no ārvalstu dienestiem.

K.Pagājušā gada jūnijā Valsts drošības Dienests, pateicoties arī lielam Satversmes aizsardzības biroja atbalstam, aizturēja Saeimas deputātu no Saskaņas Jāni Ādamsonu. Viņa lieta par iespējamu spiegošanu jeb neatļautu ziņu vākšanu un nodošanu Krievijas vēstniecības cilvēkiem, šobrīd nonākusi tiesā.

Jau rudenī tika atklāts, kuri bijušie Valsts drošības dienesta cilvēki iesaistīti spiegošanas lietā. Šobrīd noskaidrojušies fakti, kas bijuši nepatīkami pašiem Ādamsona partijas biedriem. Regīna Ločmele Luņova Adamsonu sarunā ar Nekā personīga nosauca par lupatu, kas rīkojies virsniekam nepiedodami.
Nekā personīga zināms, ka 2018. un 2019.gadā vairākkārt Ādamsonam notikušas tikšanās Puvciemā restorānā “Erebuni”. Viņa kontaktpersona bija Genādijs Silonovs. Jau rudenī stāstījām, ka vēl dienu pirms deputāta izkratīšanas, aizvadītā gada 9.jūnijā Rīgas lidostā roku dzelži uzlikti 1963. gadā dzimušam Krievijas pilsonim Silonovam. Publiski pieejama tikai viena viņa fotogrāfija. Silonovs dzimis un audzis Latvijā. Mācījies Aviācijas institūtā. Bijis Latvijas PSR VDK kapteinis. Strādājis nodaļā, kas darbojās ar organizēto noziedzību. Pēc PSRS sabrukuma un vietējā VDK likvidēšanas pārcēlies uz Krieviju, bet uz Latviju turpinājis regulāri braukt. Un sadarbojies ar Krievijas Federālo drošības dienestu FSB.

"Es uzskatu, ka vīrietim vārds gods, tam jābūt pirmajā vietā. Jā, vai tu esi godīgs, vai tu esi tīrs un Es visu laiku domāju, ka Jānis Ādamsons ir tieši tāds. Ka viņš varētu visu, ko viņš domā, pateikt sejā, un viņš ar to principā publiski lepojās, ka viņš ir tāds, kurš var nelietim, teikt, ka tas ir nelietis, zaglim, ka viņš ir zaglis. Pazaudēt ilūziju par cilvēku, ka viņš, izrādās, ir vienkārši kā lupata. Nu, priekš manis tas tā ir, jā, " Regīna Ločmele-Luņova, Saeimas deputāte, Saskaņas biedre.

"Nu, redziet, tas man bija vispirms jau izbrīns. Jo man likās, ka mēs bijām atklāti, es personīgi pret Jāni Ādamsonu, un viņš varēja nākt man stāstīt savus redzējumus, šaubas, bažas vai kritiku kādu par būšanu partijā. Tas liekas jocīgi. Vai viņš to darīja no laba prāta vai kāda mudināts, es to nezinu. Viņš ir atstājis mūsu rindas. Partijā ir bijušas par visu ko diskusijas - kritika vērsta uz mani, uz Nilu. Mums neviens nav brīvs no kritikas, un visi bijuši kritizēti, bet iekšienē. Savukārt atkal kādas, teiksim, spriešanas par kāda slēgšanu, viņas jau noteikti ļoti atklāti un tā vietā ir valde.Tur mēs esam ik pa brīdim no kāda šķīrušies no partijas, " apgalvo Jānis Urbanovičs, Saeimas deputāts, Saskaņas priekšsēdētājs.

KNAB Nekā personīga par Ādamsona iespējamo iesniegumu plašāk nerunā. Privātpersonu iesniegumus birojs nekomentējot. Ziņas par to kā Ādamsons par paša partijas biedriem stāstījis Krievijas vēstniecībai un visticamāk nodevis arī KNAB, saskaņieši uzzinājuši vasarā, kad drošībnieki prasījuši balsot par Ādamsona izdošanu.

Nekā personīga ir zināms, ka restorānā Ādamsons Silonovam atskaitījies par iepriekš viņam uzdoto uzdevumu - aprakstīt, kuri cilvēki Saskaņas iekšienē nodarbojas ar drošības jautājumiem. Vairākas tikšanās notikušas 2019.gadā. Kontaktpersonai deputāts nodevis apkopojumu par Kariņa valdības veidošanas aizkulisēm. Bet vairākās sarunās nodota informācija par Saskaņas iekšienē notiekošo. Ādamsons izvaicāts par partijas slikto finanšu stāvokli. Deputāts sarunā ar Silonovu apgalvojis, ka Saskaņa ir bankrota priekšā - parādi sasniedz 400 tūkstoš eiro. Citā reizē stāstījis, ka partijas plānos ir no savām rindām izslēgt Nilu Ušakovu. Vēl Ādamsons kādā no 2019.gada sarunām dižojies, ka ir bijis KNAB un iesniedzis sev zināmās ziņas par nelikumībām partijas finanšu lietās.

2018.gads. Saskaņa gatavojas Saeimas vēlēšanām. Nekā personīga un citi mediji vairākus gadus aprakstījuši šaubīgus partijas biedru darījumus Rīgas domē un pašvaldības pārraudzītajos uzņēmumos. Bet tobrīd publiski no izmeklēšanas iestādēm atskaitot NANO ūdens lietu, citu ziņu par daudzmiljonu afērām nav. Partija izskatās tik pat glancēta un labi iepakota kā ārvalstīs par lielām naudām algoto konsultantu veidotajās reklāmās.

2019.gada sākums. KNAB Rīgas Satiksmes lietas ietvaros izkrata Rīgas mēru un partijas līderi Nilu Ušakovu. Ušakovs apgalvo, ka viņa sirdsapziņa ir tīra. Pavasarī seko KNAB kratīšanas Rīgas tūrisma birojā. Nekā personīga jau tolaik stāstījām, ka KNAB uzgājis vairākus maksājumus, ko tieši laikā pirms vēlēšanām Rīgas tūrisma attīstības birojs veicis ārvalstīs nolīgtajam konsultantam Lukam Meijeram un vairākiem viņa sadarbības partneriem Spānijā un Zviedrijā. Visticamāk šādi slēpti apmaksāta Saskaņas priekšvēlēšanu kampaņa.