Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Judins atbalsta ideju valstij nemaksāt partijām, kurām izjukusi frakcija

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Valsts prezidenta Egila Levita virzītie grozījumi, lai nākotnē pārtrauktu valsts finansējuma piešķiršanu tām partijām, kurām izjukusi Saeimas frakcija, ir atbalstāmi, pauž "Jaunās vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Judins.

Politiķis norādīja, ka tā ir problēma, ka ievēlētas partijas pārstāvji pēc frakcijas iziršanas vairs nevarētu izpildīt savas funkcijas. Konkrētu partiju vārdā neminot, Judins norādīja, ka publiski ir zināms piemērs, kad pēc frakcijas izjukšanas kādi cilvēki partijā turas kopā, visdrīzāk, valsts finansējuma dēļ.

Deputāts norādīja, ka gan spējīgi jaunie politiskie spēki, gan arī tādi, kas klišejiski apgalvo, ka viss, ko dara pie varas esošie, ir nepareizi un sola, ka "visi būs laimīgi, kad mēs atnāksim". Šādas partijas līdz šim nav bijušas ilgtspējīgas un pēc būtības neizdzīvo, atzīmēja Judins.

Kā ziņots, Levits grozījumus iesniedzis Politisko organizāciju finansēšanas likumā.

Levita rosinātās likuma izmaiņas paredz piešķirt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) pilnvaras pēc informācijas saņemšanas no Saeimas pieņemt lēmumu par valsts budžeta finansējuma daļas izmaksas pārtraukšanu partijai, ja tās Saeimas frakcijas darbība izbeidzas vai par vairāk nekā divām trešdaļām samazinās partijas Saeimas frakcijas deputātu skaits.

Levits rosinājis to pieņemt vēl šīs Saeimas darbības laikā, lai šie grozījumi varētu stāties spēkā vienlaikus ar 14.Saeimas sanākšanu.

Savukārt šajā Saeimas sasaukumā šāda norma būtu attiekusies uz partiju "KPV LV", kas ieguva vienu no lielākajām deputātu pārstāvniecībām parlamentā, bet pašlaik ir pilnībā izjukusi. KNAB šogad ir pieņēmis lēmumu uz vienu gadu pārtraukt izmaksāt partijai, kuras nosaukums tagad ir "Par cilvēcīgu Latviju", valsts budžeta finansējumu 646 303 eiro apmērā, jo tā ir pretlikumīgi izlietojusi valsts budžeta finansējumu.