Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Saeima atbalstījusi grozījumus Elektroenerģijas nodokļa likumā

© Vladislavs Proškins / F64

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Elektroenerģijas nodokļa likumā, kas no 2023.gada paredz elektroenerģijas nodokļa atbrīvojumu par elektrību, kas ir saražota un patērēta paša ražotāja elektroenerģijas ražošanas procesa nodrošināšanai.

Saskaņā ar Saeimas 2016.gada 23.novembrī Elektroenerģijas nodokļa likumā veiktajiem grozījumiem, no 2017.gada 1.janvāra elektroenerģijai, kas ir iegūta no atjaunojamiem energoresursiem, koģenerācijas stacijās, kā arī elektroenerģijai, ko izmanto elektroenerģijas ražošanai, kā arī siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošanai koģenerācijā, tika atcelti elektroenerģijas nodokļa atbrīvojumi.

Taču 2020.gadā tika konstatēts, ka elektroenerģijas ražotāji turpina piemērot elektroenerģijas nodokļa atbrīvojumu par elektroenerģiju, ko izmanto elektroenerģijas ražošanas procesa nodrošināšanai, pamatojoties uz Elektroenerģijas nodokļa likumā noteikto izņēmumu.

Parasti praksē nereti ir nepieciešams apturēt elektroenerģijas ražošanas procesu, lai veiktu ražošanas iekārtu tehnisko profilaksi. Pēc attiecīgas darbības paveikšanas elektroenerģijas ražotājam ir nepieciešams apmēram 10-15 megavatstundas (MWh) elektroenerģijas, lai palaistu elektroenerģijas ražošanas iekārtas.

Ražošanas iekārtu palaišanai daļa komersantu izmanto paši savu saražoto elektroenerģiju, bet citi komersanti, piemēram, koģenerācijas elektrostacijas ražošanas procesa palaišanai izmanto no kopējā tīkla iepirktu elektroenerģiju.

Lai izvairītos no juridiskās nenoteiktības un novērstu pārpratumus elektroenerģijas nodokļa maksātājiem, Elektroenerģijas nodokļa likums papildināts ar jaunu normu. Tā paredz elektroenerģijas nodokļa atbrīvojumu par elektroenerģiju, kas ir saražota un patērēta paša ražotāja elektroenerģijas ražošanas procesa nodrošināšanai, piemēram, ja tiks apturēts elektroenerģijas ražošanas process, lai, piemēram, veiktu ražošanas iekārtu tehnisko apkopi vai citas nepieciešamās darbības, elektroenerģijas nodokļa atbrīvojums tiks piemērots tikai par to elektroenerģiju, kura tiks izmantota tieši elektroenerģijas ražošanas procesa palaišanai.

Plānots, ka grozījumi Elektroenerģijas nodokļa likumā stāsies spēkā 2023.gada 1.janvārī.