Vitenebergs apmierināts ar koalīcijas panākto vienošanos par atbalsta paketi energoresursu cenu pieauguma kompensēšanai

© Kaspars Krafts / F64

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) ir apmierināts ar koalīcijas panākto vienošanos par atbalsta paketi energoresursu cenu pieauguma kompensēšanai, norādīja ministrs.

Viņš pauda, ka ir priecīgs, ka ir izdevies pārliecināt partnerus koalīcijā par to, ka esošie atbalsta rīki šajā situācijā nav pietiekami, tādēļ bija nepieciešams rast jaunus.

"Domāju, ka šis ir komplekss risinājums, kas sabiedrībai ļoti, ļoti palīdzēs. No ekonomikas viedokļa šādi instrumenti ir svarīgi, lai nemazinātos cilvēku pirktspēja un būtu iespējams iegādāties dažādas preces iepriekšējā apjomā," pauda ministrs.

Runājot par konkrētiem atbalsta mehānismiem, Vitenbergs skaidroja, ka bijis svarīgi panākt vienošanos par to, kā palīdzēt grupām, kurām tas nepieciešams visvairāk. Viena no tām esot ģimenes.

"Tas nav noslēpums, ka tieši ģimenes ar bērniem elektrību patērē vairāk, jo veļasmašīna darbojas nepārtraukti un arī citas ierīces tiek darbinātas vairāk nekā ģimenēs, kurās bērnu nav," teica politiķis, vienlaikus atklājot, ka tikpat svarīgs bijis arī atbalsts senioriem un personām ar invaliditāti.

Tāpat Vitenbergs atklāja, ka viņam kā ekonomikas ministram svarīgi bijis arī tas, lai bez atbalsta nepaliktu uzņēmēji. Šis jautājums risināts ar valsts kompensētu maksu par sadales tarifu un obligāto iepirkuma komponenti (OIK), kas, ministra ieskatā, vienlīdz labi palīdzēs gan mājsaimniecībām, gan uzņēmējiem.

Vitenbergs norādīja, ka Ekonomikas ministrija pēdējā laikā saņēmusi daudz sūdzību no cilvēkiem par ļoti strauju cenu pieaugumu centralizētajai gāzes apkurei vai gāzes apkurei.

"Tādēļ ir ļoti labi, ka ir rīks ekstrēmas cenu sadārdzināšanās kompensācijai. Te ir tieši domāts par mājsaimniecībām, kas izmanto apkurē gāzi. Valstī ir apmēram 52 000 tādu mājsaimniecību, kam būs iespēja ar šo atbalstu saglabāt rēķinu apmēru tādu, kā tas bija iepriekšējā gadā," skaidroja ministrs.

Tāpat ministrs norādīja uz līdzīgu atbalstu centralizētās siltumenerģijas patērētājiem. Pēc Ekonomikas ministrijas aplēsēm, šo atbalstu varēs saņemt 78 000 mājsaimniecību pašvaldībās, kur tarifs ir kāpis ļoti strauji.

Jau ziņots, ka valdību veidojošie politiskie spēki ir konceptuāli vienojušies par atbalsta paketi iedzīvotājiem un uzņēmumiem saistībā ar strauji pieaugošajām energoresursu cenām. Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) preses sekretārs Sandris Sabajevs norāda, ka jaunās atbalsta paketes kopējā summa ir aptuveni 250 miljoni eiro. Galīgo lēmumu par atbalsta paketi plānots pieņemt valdības sēdē otrdien, 25.janvārī.

Koalīcijas partneri vienojušies, ka atbalsts tiks sniegts uz četriem mēnešiem, līdz šā gada maijam, bet atsevišķi atbalsta veidi, piemēram, palielinātais mājokļa pabalsts, tiks sniegts līdz šī gada beigām.

Īstermiņa atbalstam valsts pilnībā kompensēs elektrības sadales tarifa un obligātās iepirkuma komponentes (OIK) izmaksas, tiks ieviests jauns 50 eiro mēneša pabalsts par katru bērnu, tai skaitā studējošiem līdz 24 gadu vecumam, tiks ieviests jauns 20 eiro mēneša pabalsts visiem senioriem, neskatoties uz vakcinācijas faktu, un cilvēkiem ar invaliditāti.

Tāpat koalīcija vienojusies par palielinātā mājokļa pabalsta izmaksāšanu līdz šī gada beigām, kā arī valsts mājsaimniecībām kompensēs siltumapgādes un gāzes apkures izmaksu ekstremālo sadārdzinājumu.

Par ekstremālu sadārdzinājumu centrālās siltumapgādes klientiem tiks uzskatīta 68 eiro par megavatstundu (MWh) robeža, kas nozīmētu, ka atbalstu saņems mājsaimniecības Daugavpilī, Olainē, Ozolniekos, Mārupē un Saulkrastos.

"Atbalstu mēs kompensēsim centralizētās siltumapgādes uzņēmējiem, un katrs iedzīvotājs saņems uzreiz samazinātu rēķinu jau automātiski no šī uzņēmuma, kas viņam nodrošina siltumu," sacīja Vitenbergs.

Savukārt dabasgāzei par "ekstremālo" slieksni tiks uzskatīti 34 eiro par MWh bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), kas paredzētu cenu samazinājumu līdz tam līmenim, kāds bijis 2021.gada otrajā pusē.

"Janvārī, ja valsts nebūtu iesaistījusies, cenu kāpums gāzes apkures lietotājiem būtu ļoti, ļoti straujš, sākot no 53% līdz 90%. Būtu mājsaimniecības, kur cenas gandrīz divkāršotos. Ar šo atbalsta slieksni 34 eiro par MWh tiks saglabāti iepriekšējie rēķini, kādi bija spēkā no jūlija līdz decembrim 2021.gadā," skaidroja Vitenbergs.

Vidēja termiņa atbalstam tiks izstrādāta un mēneša laikā valdībā iesniegta atbalsta programma mājsaimniecībām pārejai no fosilā kurināmā apkures, piemēram, dabasgāzes, uz ilgtspējīgiem apkures veidiem un mikroģenerācijas jaudām, piemēram, saules paneļiem. Vienlaikus mēneša laikā valdībā tiks iesniegts informatīvais ziņojums, kas atvieglos atļauju iegūšanu atjaunojamās enerģijas ražošanas būvēm un iekārtām.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.