Šķēle: tikai šogad sasniegsim krīzes dziļāko punktu

© Jānis Saliņš/f64

Saeimas deputāts, ekspremjers Andris Šķēle uzskata, ka Latvija tikai šogad sasniegs krīzes dziļāko punktu.

Kā šodien "Neatkarīgajā" publicētā 10.Saeimas Budžeta un finanšu komisijas deputātu diskusijā izteicās Šķēle, ne Ministru prezidents, ne valdība nav spējuši izturēt pirms vēlēšanām solīto - nodokļu paaugstināšanu vien vienas trešdaļas apmērā, viss noticis tieši pretēji.

Šķēle uzskata, ka valdība nestimulē uzņēmējus maksāt nodokļus. "Uzņēmēji vienmēr mēģinājuši samērot savu sirdsapziņu pret valsti ar atbildību pret strādājošajiem. Esmu pārliecināts, ka arī 2011.gada budžets turpinās uzturēt ļoti augstu aplokšņu algu līmeni," uzskata Šķēle.

"Matemātika ir vienkārša. Iepriekš darbaspēks uzņēmējiem izmaksāja 26% (IIN) plus 33,09% (sociālais nodoklis). Tā ir nozīmīga likme - 59,09%. Pēc tā, ko dzirdējām no Reira kunga (Budžeta un finanšu komisijas vadītājs) ir pilnīgi skaidrs, ka izmaksas būs palielinājušās virs 60%. Secinājums: Latvijā godīgais darbaspēks būs palicis dārgāks un tātad valsts kļūs vēl konkurēt nespējīgāka," uzskata Šķēle.

Viņš arī norāda, ka krīzes dziļāko punktu sasniegsim tikai šogad. "Politiķi to krīzes dibenu meklēja jau pirms gada - augustā, septembrī. Redziet, bedres apjoms, salīdzinot 2010. ar 2007.gadu, ne tuvu nav salāpīts," piebilst Šķēle.

Viņaprāt, cerētais ekonomikas pieaugums 3,3% no IKP neliecina par augšupeju. "Būsim pacēlušies knapi līdz 2009.gada līmenim, vislielākajam krīzes laikam," norāda ekspremjers un piebilst, ka "visās ekonomikas rokasgrāmatās ir ierakstīts zelta likums: ja ir krīze un vēlaties panākt, lai ekonomika sāk iet augšup - nekādā gadījumā neceliet nodokļus! Nedrīkst pieļaut prociklisku ekonomiku."

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais