Depozītu aplikšanu ar iedzīvotāju ienākuma nodokli atzīst par atbilstošu Satversmei

Satversmes tiesa (ST) atzinusi par Satversmei atbilstošu iedzīvotāju ienākuma nodokļa likuma normu, kas paredz ar šo nodokli aplikt ienākumus, kas gūti no noguldījumiem un depozītiem, aģentūru LETA informēja ST priekšsēdētājas palīdze Līna Kovalevska.

Kovalevska informēja, ka lietā bija apvienotas divas lietas, kas bija ierosinātas pēc Mārtiņa Trautmaņa un Mārtiņa Draudiņa pieteikumiem.

Sūdzību iesniedzēji norādīja, ka apstrīdētās normas aizskar viņu īpašuma tiesības un neatbilst tiesiskās paļāvības principam, jo paredz aplikt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli tos ienākumus, kas gūti no noguldījumiem un depozītiem, lai gan noguldījumi un depozīti veikti vēl pirms apstrīdēto normu pieņemšanas.

Apstrīdētās normas ir spēkā no 2010.gada 1.janvāra, bet iepriekš šādus ienākumus ar nodokli neaplika.

ST vērtēja grozījumu likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN)" 6.pantu daļā par likuma par IIN 9.panta pirmās daļas 3.punkta izslēgšanu un likuma par IIN 8.panta trešās daļas 13.punkta un 16.1panta devītās daļas atbilstību Satversmes 1. un 105.pantam, kas noteic, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, un garantē tiesības uz īpašumu.

ST secināja, ka ar IIN tiek aplikti nevis paši noguldījumi, bet tikai ienākumi, kas no tiem gūti.

ST norādīja, ka likuma vispārējais princips ir tāds, ka personas ienākumi tiek aplikti ar tādu nodokli, kas ir spēkā šo ienākumu gūšanas laikā.

Tā personas ienākumi no algota darba tiek aplikti ar nodokli atbilstoši regulējumam, kas ir spēkā darba algas izmaksas dienā, nevis darba līguma noslēgšanas dienā, konstatēja ST.

ST ņēma vērā, ka līdz 2010.gadam pastāvošais regulējums radīja procentu ienākumiem īpaši labvēlīgu nodokļu režīmu salīdzinājumā ar cita veida ienākumiem, piemēram, darba algu.

ST atzina, ka personām bija jārēķinās ar to, ka gadījumā, ja valsts ekonomiskā situācija un vajadzības mainīsies, var mainīties arī nodokļu likmes un atvieglojumi.

Līdz ar to ST atzina apstrīdētās normas par atbilstošām Satversmei.

ST spriedums ir galīgs un nepārsūdzams.

Tas stāsies spēkā dienā, kad tiks publicēts laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".