Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Nacionālās drošības komisija vienbalsīgi atbalsta Zviedra kandidatūru SAB direktora amatam

© Andrejs Terentjevs / F64

Saeimas Nacionālās drošības komisija (NDK) šodien vienbalsīgi atbalstīja Egila Zviedra kandidatūru Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktora amatam, pastāstīja komisijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis (ZZS).

Kučinskis pieļāva, ka Saeima par Zviedra apstiprināšanu amatā varētu lemt nākamnedēļ, kad visas Saeimas frakcijas būs jau paguvušas tikties ar amata pretendentu.

Kā ziņots, Kučinskis paredz, ka viņa pārstāvētā Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcija kandidātu atbalstīs.

Atbalstu Zviedra kandidatūrai pauduši arī koalīcijas partiju pārstāvji.

Portāls NRA jau rakstīja, ka Egils Zviedris nosaucis, viņaprāt, galvenās SAB prioritātes. Ar viņa teikto, var iepazīties šeit.

NDK vadītājs atzīmēja, ka Zviedris sēdē atstājis ļoti labu iespaidu un ir gatavs strādāt kā drošības iestādes vadītājs. Sanāksmē pārrunāti SAB uzdevumi, ģeopolitiskā situācija un norādīts, ka pēc apstiprināšanas amatā jaunais vadītājs regulāri tiktu aicināts uz NDK, lai pārrunātu valsts drošības jautājumus, skaidroja Kučinskis.

Zviedra stiprā puse ir arī iestādes darba pārzināšana, tāpat par viņu pozitīvs viedoklis ir kolēģiem no citām drošības iestādēm, pauda politiķis.

Jau ziņots, Nacionālā drošības padome sestdien vienojusies par SAB direktoru virzīt Zviedri, kurš līdz šim bijis SAB direktora vietnieks.

Zviedris valsts drošības iestādēs strādā kopš 1992.gada, SAB - kopš 2000.gada. Patlaban viņš ir SAB direktora vietnieks un Izlūkošanas pārvaldes priekšnieks.

Par Zviedra iecelšanu amatā būs jālemj Saeimai.

Rīgas Tehniskajā universitātē Zviedris ieguvis inženierzinātņu bakalaura grādu būvniecībā, bet Biznesa augstskola "Turība" - maģistra grāds uzņēmējdarbības vadībā.

Viņš strādājis Valdības apsardzes dienestā, Valsts Ekonomiskās suverenitātes aizsardzības departamentā (VESAD), Drošības policijā, 2000.gadā kļuvis par SAB Izlūkošanas pārvaldes sevišķi svarīgu lietu inspektoru, 2011.gadā - par SAB Izlūkošanas pārvaldes NVS nodaļas priekšnieks, bet kopš 2014.gada ir SAB direktora vietnieks un Izlūkošanas pārvaldes priekšnieks.

Kopš pagājušā gada augusta Zviedris pārstāvējis SAB vadību Eiropas Savienības un NATO izlūkošanas un drošības dienestu starptautiskajās sanāksmēs, informē prezidenta kanceleja.

Novembrī 60 gadu vecumā mūžībā devās SAB direktors, bijušais ģenerālprokurors Jānis Maizītis.