Nodokli noraida, valdība cer pārliecināt aizdevējus

© Lauris Vīksne, f64

Nav skaidrs, kā un par ko konkrēti sestdien kārtējā ārkārtas sēdē cer vienoties valdība, jo bez rezultātiem beidzās gan trešdienas sēde, gan vēlākais mēģinājums politiski vienoties par nodokļu jaunievedumiem ar Tautas partiju.

Koalīcijas partijām jāizšķiras, uz kā rēķina palielināt 2010. gada budžeta ieņēmumus par 53 miljoniem, latu, lai nebūtu jāsamazina sociālie izdevumi, kas rada bažas par atkārtotu pensiju griešanu. "Sestdien sēdēsim šeit tik ilgi, cik vajadzēs, lai pieņemtu gala lēmumus," trešdien teica premjers Valdis Dombrovskis (JL). Pirms sanāks valdība, uz ārkārtas tikšanos pulcēsies koalīcijas partiju līderi, lai panāktu politisku vienošanos. Premjers atkārtoti uzsvēra, ka sociālajā budžetā šie 53 miljoni netiks meklēti, pat ja neizdosies panākt vienošanos par nodokļu ieņēmumu palielināšanu. Šo politisko apņemšanos V. Dombrovskis vēlāk apstiprināja arī sarunās ar ZZS, kuras pārziņā ir labklājības joma.

Mājokļa nodokļa ieviešana un esošās procentu likmes palielināšana nodoklim par lauksaimniecībā izmantojamo zemi, tāpat iedzīvotāju ienākuma nodokļa bāzes paplašināšana, arī atsevišķu iedzīvotāju ienākuma nodokļu atvieglojumu samazināšana vai atteikšanās no tiem, minimālas akcīzes nodokļa izmaiņas, palielinot nodokli vīnam, – šādas iespējamas nodokļu izmaiņas ir atvērtas apspriešanai koalīcijā. Pirmos divus, kas attiecas uz izmaiņām nekustamā īpašuma nodokļa likumā, trešdien atkārtoti noraidīja TP. "Mēs to uzskatām par visvisgalējāko scenāriju, ja visas citas iespējas ir izsmeltas, bet mēs esam pilnīgi pārliecināti, ka tā summa [53 miljoni] ir atrodama citā veidā," teica TP Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Vents Armands Krauklis. TP piektdien tiksies ar Jauno laiku, lai prezentētu savus priekšlikumus, kur kompensēt no nodokļiem neiegūtos miljonus.

"Mājokļa nodokļa noraidīšana ir sadusmojusi starptautiskos aizdevējus, un tādēļ ir apgrūtinātas sarunas par mazāku budžeta izdevumu samazinājumu," uzsvēra ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL), kurš trešdien bija ieradies TP frakcijas

sēdē un nesekmīgi centās pārliecināt koalīcijas partnerus piekrist viņa piedāvātajam mājokļa nodokļa ieviešanas modelim. Tā kā lielākā koalīcijas partija TP to neatbalsta, priekšlikumi netiks tālāk virzīti, teica ministrs.

Šodien TP un ZZS Saeimas frakciju deputāti tiksies ar starptautisko aizdevēju pārstāvjiem, lai pārrunātu saistības, kas Latvijai jāpilda, veidojot 2010. gada budžetu. Abu partiju politiķi ir paziņojuši, ka izdevumu samazinājums par 500 miljoniem latu nav iespējams. TP pārstāvji, tostarp arī partijas dibinātājs Andris Šķēle, publiski aicinājuši panākt jaunu vienošanos ar aizdevējiem. Koalīcijas partiju pārstāvjiem, visticamāk, būs arī iespēja turpmāk piedalīties sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem, aizvadītajā nedēļā teica V. Dombrovskis. Premjers nedomā, ka aizdevēji iebildīs sarunu dalībnieku loka paplašināšanai, jo, viņaprāt, būtu loģiski, ja tajās piedalās koalīcijas partijas, kurām SVF un EK prasa parakstīt sarunās panāktās vienošanās.

Valsts prezidents trešdien pēc tikšanās ar premjeru, komentējot budžeta izstrādes gaitu, norādījis, ka vienošanās ar aizdevējiem paredz: budžetam jābūt ar 8,5% deficītu, kas ir vienīgais kritērijs no aizdevēju puses, un valdības ziņā ir tas, kā tas tiek nodrošināts, ziņo LETA. Pretēji tam amatpersonas, kas ir informētas par pirmajām šāsnedēļas sarunām ar starptautisko aizdevēju pārstāvjiem, Neatkarīgajai ir norādījušas, ka uzstādījums bijis cits – atskaites punkts ir tīrs 500 miljonu samazinājums, nevis budžeta deficīta noturēšana 8,5% līmenī.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais