Veselības ministrs: slimnīcas nevis slēgsim, bet pārprofilēsim

Veselības ministrs Juris Bārzdiņš noraida sabiedrībā uzvirmojušās bažas par slimnīcu slēgšanu. Neviena slimnīca netiks slēgta, bet, ministra vārdiem runājot, tās tiks pārprofilētas.

Saskaņā ar Finanšu ministrijas informāciju 3,9 miljoni latu nākamgad tiks ietaupīti stacionārajā veselības aprūpē, tai skaitā pārprofilējot 9 slimnīcas par dienas stacionāriem vai aprūpes slimnīcām.

"Rūpīgi izvērtējot nepieciešamo finansējuma samazinājumu un veidus, kā to panākt, Veselības ministrijas piedāvātais 2011. gada budžets ne tikai nepasliktinās veselības aprūpes pieejamību, bet arī atspoguļo pārmaiņas nozarē pēc būtības. Uzskatu, ka šobrīd tas ir labākais iespējamais risinājums,” norāda veselības ministrs. Viņš vēlas noraidīt sabiedrībā uzvirmojušās bažas par slimnīcu slēgšanu. Neviena slimnīca netikšot slēgta. Arī iepriekš strukturālo reformu gaitā slimnīcu pārprofilēšanas rezultātā slimnīcas nav slēgtas - tās turpina strādāt kā veselības aprūpes iestādes, kur pacienti saņem kvalitatīvu, bet izmaksu ziņā lētāku medicīnisko palīdzību. "Savukārt, izmaksu efektīvāka ārstēšana slimnīcās, plašāka palīdzība pie ģimenes ārstiem un ambulatorajā sektorā ir veids kā nākotnē samazināt lielos pacientu līdzmaksājumus par ārstēšanos slimnīcās, veiktajiem izmeklējumiem, kompensējamajiem medikamentiem un medicīnas ierīcēm," saka ministrs.

Finansējuma samazināšana par 12,3 miljoniem latu tiks īstenota 3 virzienos: samazinot finansējumu valsts budžeta iestādēm, liekot uzsvaru uz ambulatorās aprūpes un dienas stacionāru plašāku izmantošanu slimnīcās, kā arī panākot medikamentu ražotāju cenu samazinājumu un veicinot racionālu zāļu lietošanu.

Finansējuma samazinājums valsts budžeta iestādēm (Veselības ministrijai un tās trīs padotības iestādēm, Latvijas Infektoloģijas centram, Valsts Asinsdonoru centram un Rīgas Stradiņa universitātei) tiks panākts, turpinot strukturālās reformas, apturot investīcijas un optimizējot darba procesus, bet nodrošinot visas līdzšinējās pamatfunkcijas.

Ārstniecības jomā samazinājumu panāks, ieviešot vienādus zemākos pakalpojumu apmaksas tarifus, liekot uzsvaru uz ambulatorās aprūpes un dienas stacionāru plašāku izmantošanu slimnīcās un mainot gultu profilus deviņās slimnīcās uz dienas stacionāriem vai aprūpes slimnīcām. Savukārt, finansējuma samazinājums medikamentu un medicīnas ierīču kompensācijai tiks panākts, samazinot vidējo kompensācijas apjomu uz vienu pacientu un panākot medikamentu cenu samazinājumu.

Tiesa, te VM nemin, ka no nākamā gada pacientiem, kuri saņem 100% kompensācijas medikamentus, būs jāmaksā 50 santīmus par recepti.

Svarīgākais