Liepnieks: "Vienotība", visticamāk, nepieļaus ZZS kandidāta virzīšanu prezidenta amatam

Lai nepieļautu Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) kandidāta virzīšanu Valsts prezidenta amatam, apvienība "Vienotība", visticamāk, atbalstīs līdzšinējā prezidenta Valda Zatlera atkārtotu ievēlēšanu, - šorīt Latvijas Radio prognozēja politikas konsultants Jurģis Liepnieks.

Viņaprāt, "Vienotība" nekādā gadījumā nepieļaus virzīt Valsts prezidenta amatā ar ZZS saistītu kandidātu. "Vienotībai" jau ir Saeimas priekšsēdētāja un premjera amati, tā lieliski saprot, ka tai nevar būt arī Valsts prezidents, tāpēc tā varētu atbalstīt Zatleru.

Liepnieks uzskata, ka Valsts prezidenta izraudzīšanas process būs slepens, ZZS noteikti cīnīsies par savu kandidātu vai arī mēģinās ietirgot sev kādu citu amatu.

Kā ziņots, bijušais Rīgas vicemērs, tagadējais Saeimas deputāts un apvienības "Par labu Latviju" līderis Ainārs Šlesers uzskata, ka Zatleram uz pārvēlēšanu esot mazas izredzes, jo abām varas partijām ir savi kandidāti, turklāt ZZS noteikti izteiks pretenzijas uz prezidenta amatu.

Šleseram šķiet, ka Ventspils mērs Aivars Lembergs ļoti veiksmīgi ir izspēlējis situāciju, kurā viņš iedevis "Vienotībai" divus galvenos - premjera un Saeimas priekšsēdētāja - amatus. "Lai šo valdību varētu saglabāt, ZZS noteikti izteiks pretenzijas uz prezidenta amatu, tas būs pilnīgi loģiski," uzskata politiķis.

Kā vienu no iespējamiem koalīcijas pārstāvjiem, kas vēlētos kandidēt uz Valsts prezidenta amatu, Šlesers min par kultūras ministri nesen kļuvušo Sarmīti Ēlerti kura, pēc politiķa teiktā, jau sen sevi uzskatot par prezidenti.

Runājot par iespēju, ka Lembergs par prezidenta amata kandidātu varētu izvirzīt pats sevi, Šlesers atzīst, viņš būtu "ne tas sliktākais" kandidāts. "Var teikt, ka viņš ir apsūdzēts, bet šoreiz jāpiekrīt viņa apgalvojumiem, ka viņš ir nevis smagos noziegumos apsūdzētais, bet attaisnotais, pat trīskārši attaisnotais," norāda PLL līderis.

Svarīgākais