Saeimas opozīcija pārmet "bezjēdzības maratona" turpināšanu, neieviešot obligāto veselības apdrošināšanu

© Oksana Džadana/ F64

Opozīcijas deputāti šodien debatēs Saeimā valdībai un "Attīstībai/Par!" (AP) pārmeta "bezjēdzības maratona" turpināšanu, neieviešot obligāto veselības apdrošināšanas sistēmu.

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Veselības aprūpes finansēšanas likumā, ar kuriem līdz 2022.gada 1.oktobrim plāno pagarināt Ministru kabinetam uzdevuma termiņu iesniegt Saeimā likumprojektu par vienota valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojuma apjoma un visaptverošas valsts obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanu.

Deputāte Inguna Rībena pauda, ka šie grozījumi apliecina, ka 13.Saeima obligāto veselības apdrošināšanas sistēmas ieviešanai neko nav izdarījusi un tikai nodos stafetes kociņu 14.Saeimai, lai tā turpinātu šo "traģisma un bezjēdzības maratonu".

Kārtējais termiņa pagarinājums vairs nerada pat "deja vu" sajūtu, bet ko tādu, ko nevar vairs raksturot ar vārdiem, pauda Rībena, kura norādīja, ka par obligāto veselības apdrošināšanas ieviešanu tiek spriests jau kopš 2003.gada.

Politiķe uzsvēra, ka lielai daļai iedzīvotāju vairs neesot cerības un ticības uzlabojumu veikšanai veselības aprūpes jomā. Rībena norādīja, ka veselības aprūpes joma bija AP pārziņā, taču pretēji solītājam nekas neesot izdarīts valsts obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanā. Deputāte norādīja, ka iepriekšējās, 12.Saeimas laikā apstiprinātajai veselības aprūpes sistēmai vajadzēja stāties spēkā no 2019.gada.

Parlamentārietis Viktors Valainis (ZZS) pauda, ka viņa domas lielā mērā sakrīt ar Rībenas teikto, jo 12.Saeimā tika pieņemts pilnvērtīgs, tā laika Ministru prezidenta Māra Kurčinska (ZZS) un veselības ministres Andas Čakšas risinājums par neprimāro veselības pakalpojumu sasaisti ar sociālajām iemaksām.
Šodien konceptuāli atbalstītais valdības virzītais likumprojekts parāda, ka pie varas esošie ir nespējīgi atnākt ar savu redzējumu, atzīmēja Valainis. Iepriekš izstrādāto pieeju pie varas esošie nevirza bailēs no vēlētāju dusmām, taču ir grūti iedomāties, ka viņi atnesīs piedāvājumu, kas atšķirtos no Kučinska un Čakšas piedāvājuma, pauda deputāts, norādot, ka AP neesot alternatīva, ko piedāvāt.

Deputāts Vjačeslavs Dombrovskis (R) atgādināja, ka 12.Saeimā tika panākta vienošanās, ka tiem, kuri maksā sociālās apdrošināšanas iemaksas, vajadzētu nodrošināt tiesības saņemt arī neprimāro veselības aprūpi.

Viņš pārmeta pie varas esošajiem "labākajā gadījumā nekonsekvenci, bet sliktākajā gadījumā divkosību", ka, no vienas puses netiek atbalstīts apdrošināšanas iemaksu regulējums, bet no otras puses Saeimā tiek atbalstīts tālāk skatīt iedzīvotāju iniciatīvu, ka nevakcinētiem cilvēkiem, kuri ar Covid-19 nonākuši slimnīcā, pašiem segt savas ārstēšanās izmaksas.

Veselības ministrijas (VM) parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis (AP) pauda, ka VM nāca valdībā ar piedāvājumu, kā risināt situāciju, taču tas nav tālāk virzīts, ņemot vērā arī Covid-19 situāciju un to, ka tas prasītu nodokļu izmaiņas.

Šodien konceptuāli atbalstītie likuma grozījumi nepieciešami, lai atbalstītu daļu iedzīvotāju, kuri neveic sociālās apdrošināšanas iemaksas, lai viņi turpinātu saņemt arī neprimāros veselības pakalpojumus, norādīja Dūrītis.

Kā ziņots, Saeimā šodien atbalstītie likuma grozījumi arī paredz, ka sociāli neapdrošinātiem iedzīvotājiem līdz 2022.gada beigām būs tiesības saņemt neprimāros veselības aprūpes pakalpojumus neatkarīgi no veiktajām veselības apdrošināšanas iemaksām.

Savukārt attiecībā uz minimālo medicīnas aprūpi likums jau sākotnēji noteica, ka tā pienākas neatkarīgi no veiktajām iemaksām.

Publikāciju apmaksā politisko partiju apvienība “Zaļo un zemnieku savienība”.

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)