Krāslavas priekšsēdētājam un Rīgas mēram ir vienādas algas - 3732 eiro

© replay.lv / Ekrānuzņēmums

Cik lielas algas šobrīd saņem Latvijas pašvaldību vadītāji, kā arī viņu vietnieki un domes deputāti, kuru algas no nākamā gada vidus varēs ievērojami paaugstināt? Šādu jautājumu risina LTV raidījumā "Aizliegtais paņēmiens".

Raidījumā "Aizliegtais paņēmiens" skaidro, kā tiek veidotas pašvaldību vadītāju, viņu vietnieku un domes deputātu algas.

Krāslavas priekšsēdētājs Gunārs Upenieks un Rīgas mērs Mārtiņš Staķis saņem vienādu algu.

Rīgas mērs norādīja: "Jūsu jautājums pēc definīcijas paredz to, ka man būtu jākomentē citu manu kolēģu atalgojums, un to es laikam tomēr nedarīšu. To es atstāšu viņu ziņā, jo to pašvaldība tiešām var izlemt, vai viņi saņem šo maksimālo atalgojumu, vai viņš saņem nedaudz mazāk. Tas droši vien izriet no viņu darba apstākļiem."

Savukārt Upenieks sacīja: "Šo faktu es nezināju. Godīgi sakot, neesmu skatījies Staķa deklarāciju. (..) Jautājums, ko dara, cik ir vietnieku, ja ir nosacīti ministra birojs, tad, protams, var to visu savādāk noformulēt, nosaukt. Ja tev ir prezentācijas, vai tu pats brauc pie stūres, vai tev ir prezentācijas izdevumi, komandējumu izdevumi. Es domāju, ka tas ir jāskatās tīri kopumā. Vai es pērku ziedus pats vai par domes naudu un tamlīdzīgi. Es domāju, katrā situācijā, katrā pašvaldībā tas ir jāskatās kopumā. (..) Ja kāds grib, es gribētu teikt, ja kāds grib piepelnīties, šeit var daudz saņemt, tad, protams, var atnākt uz Krāslavu un strādāt Krāslavas novadā."

Staķim ir vietnieki trīs, Upeniekam viens. Staķim arī ir domes priekšsēdētāja birojs ar tā vadītāju un pieciem padomniekiem, un vēl 50 eiro ik mēnesi e-taloniem, kā arī domes dežūrauto, ja vajag. Upeniekam tas neesot, bet jāapbraukā viss novads. Vēl tā Baltkrievija aiz robežas, un visu jau nevar mērīt cilvēku skaitā.

"Mēs esam pierobežā, mēs visu laiku deklarējam - mēs tur ar baltkrieviem, mēs tur to, to un to, un pēkšņi - bah, un, ko tas nozīmē, ja šodien valsts no visa tā cieš, un tā principā ir katastrofāla situāciju uz šodienu, tad šitam mēram vai mēra vietniekam kādam citam, tas nozīmē, ka algu noņem uz pusi. Es tā nosacīti saku, bet ir valstiskās lietas, kur cietīs tā pašvaldība," pauda Upenieks.