Jurševska: Galvenais uzdevums labklājības nozarē ir ģimenēm labvēlīgas politikas veidošana

Galvenais uzdevums labklājības nozarē ir ģimenēm labvēlīgas politikas veidošana, šodien tiekoties ar ASV vēstnieci Latvijā Džūditi Gārberi, uzsvērusi labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS).

Tikšanās laikā Jurševska informēja ASV vēstnieci par prioritātēm un uzdevumiem sociālajā jomā.

"Šobrīd galvenais uzdevums labklājības nozarē ir ģimenēm labvēlīgas politikas veidošana un atbalsts ekonomiski aktīvajām ģimenēm un īpaši daudzbērnu ģimenēm. Tāpēc šobrīd attiecībā pret ģimenēm ar trīs un vairāk bērniem ir būtiski panākt valdībā iespējami labvēlīgākus lēmumus nodokļu politikā, piemēram, nosakot auto nodokļa atvieglojumus," norādījusi ministre.

Tāpat sarunas laikā puses bija vienisprātis, ka pašlaik gan ASV, gan Eiropā sabiedrība noveco, bet dzimstība samazinās. Līdz ar to pastiprināti jādomā gan par iedzīvotāju veselības stāvokļa uzlabošanu, gan ilglaicīgāku iesaistīšanu darba tirgū, gan arī par demogrāfijas veicināšanu, aģentūru LETA informēja ministres preses sekretāre Liene Užule.

Vienlaikus sarunas laikā Jurševska akcentējusi, ka demogrāfiskā situācija ir jāveicina nevis pabalstu veidā, bet gan attīstot pakalpojumu pieejamību un labvēlīgāku nodokļu politiku daudzbērnu ģimenēm. Jau šobrīd Latvijā ir pieejams veiksmīgs atbalsta mehānisms bērna pirmajā dzīves gadā. Tomēr pašvaldību līmenī jāsekmē minēto pakalpojumu attīstība, piemēram, bērnudārzu pieejamība.

Savukārt kā otru būtisku uzdevumu labklājības ministre uzsvēra nodarbinātības jautājumu risināšanu. Tikšanās laikā Jurševska informēja vēstnieci par Eiropas Savienības struktūrfondu ieguldījumu nodarbinātības programmu īstenošanā bezdarbnieku iekļaušanai darba tirgū gan apmācību un kvalifikācijas celšanas veidā, gan iesaistot praksēs pie darba devēja vai nodarbinot subsidētajās darba vietās. Tāpat tiek piedāvātas apmācību iespējas darbiniekiem, lai veicinātu viņu konkurētspēju.

Tāpat nodarbinātības jomā svarīgs ir atbalsts jauniešu nodarbinātības veicināšanai, lai mazinātu bezdarbu jauniešu vidū un sekmētu viņu praktiskās iemaņas izvēlētajā profesijā. Jurševska informēja, ka šobrīd Nodarbinātības valsts aģentūra īsteno nodarbinātības veicināšanas pasākumu darba prakses pie darba devēja, kuru ietvaros jaunieši praktizējas pie darba devēja, ik mēnesi saņemot 120 latu stipendiju.

Tikšanās laikā puses pārrunāja arī adopcijas jautājumus. ASV vēstniece atzinīgi novērtējusi adopcijas procesu Latvijā un veiksmīgās sadarbības iespējas, jo ASV dzīvojošās ģimenes labprāt adoptē bērnus no Latvijas. Tāpat Gārbere atzinīgi novērtēja labo praksi, kad topošajiem vecākiem ir iespēja apciemot bērnus viņa dzimtenē pirms viņu adoptēšanas un pārcelšanās uz dzīvi ASV. Turklāt ASV ir viena no tām trim ārvalstīm, kur tiek adoptēti bērni ar smagiem veselības traucējumiem.