Covid-19 vakcīnu eksporta pārredzamība tiks nodrošināta, izmantojot jaunu uzraudzības mehānismu

© Dmitrijs Suļžics / F64

Eiropas Savienība (ES) nepagarinās Covid-19 vakcīnu eksporta pārredzamības un eksporta atļauju mehānismu, kura darbības termiņš beigsies šā gada 31.decembrī, kas nozīmē, ka no 2022.gada 1.janvāra vakcīnu ražotājiem vairs nebūs jāpieprasa atļauja, lai eksportētu vakcīnas ārpus ES, pavēstīja Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Komunikācijas ģenerāldirektorātā.

Tajā skaidro, ka eksporta pārredzamība turpmāk tiks nodrošināta, izmantojot jaunu uzraudzības mehānismu, ar kura palīdzību Eiropas Komisijai laikus tiks sniegti dati par konkrētu uzņēmumu vakcīnu eksportu. Komisija turpinās uzraudzīt konkrēto epidemioloģisko situāciju, lai vajadzības gadījumā veiktu attiecīgus pasākumus.

Šis lēmums pieņemts saistībā ar ES lielāka mēroga centieniem veicināt pasaulē tik neatliekami vajadzīgo Covid-19 vakcīnu pēc iespējas plašāku un ātrāku ražošanu un taisnīgu sadali.

ES ir lielākā Covid-19 vakcīnu piegādātāja pasaulē, un līdz šim ir eksportējusi vairāk nekā 1,3 miljardus devu jeb vairāk nekā pusi no tajā saražotajām vakcīnu devām, bet nākamajos mēnešos ES arī ziedos vismaz 500 miljonus vakcīnu devu visneaizsargātākajām valstīm.

Vienlaikus ES ir apņēmusies piešķirt vienu miljardu eiro, lai kopā ar Āfrikas partneriem un rūpnieciskajiem partneriem dažādos Āfrikas reģionos izveidotu ražošanas centrus. Mērķis ir palielināt vakcīnu pastāvīgo ražošanas jaudu un to veiksmīgāk sadalīt visā pasaulē;

Tāpat ES ir aktīvi iesaistījusies centienos panākt vienošanos Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO) par holistisku reakciju uz Covid-19 pandēmiju, lai veicinātu vakcīnu un citu pirmās nepieciešamības zāļu ražošanu un eksportu.

Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks un tirdzniecības komisārs Valdis Dombrovskis uzsver, ka ES bijusi priekšpulkā centienos nodrošināt globālu vakcināciju.

"Esam eksportējuši vairāk nekā pusi no mūsu saražotajām vakcīnām un atbalstījuši un finansējuši tādas iniciatīvas kā "Covax", kas palīdz nodrošināt vakcīnu pieejamību tajās pasaules daļās, kur tās visvairāk vajadzīgas. Apzinoties mūsu globālos pienākumus, esmu gandarīts, ka tagad aizstāsim mūsu pašreizējo atļauju sistēmu ar jaunu uzraudzības mehānismu precīzu datu iegūšanai par mūsu eksportu," saka Dombrovskis.

Viņš norāda, ka pasaulē joprojām ir daudz jāizdara, lai panāktu vakcinēšanos, tādēļ gaidāmajā PTO ministru sanāksmē mēs vēl vairāk palielināsim centienus visās frontēs nodrošināt holistisku reakciju uz pandēmiju.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais