Saeimas opozīcija pārmet dotāciju piešķiršanu organizācijām no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem

© facebook.com

Saeimas opozīcija otrdien, debatējot par likumprojektu "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2022., 2023. un 2024.gadam", pārmeta koalīcijai dotāciju piešķiršanu organizācijām, izmantojot valsts budžeta programmu "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", nevis to iekļaušanu atbildīgo ministriju pamatbudžetos.

Parlamentārieši šopēcpusdien sāka izskatīt tā saucamās "deputātu kvotas", kas paredzēja piešķirt 30 000 eiro Latvijas Nacionālo karavīru biedrībai pamatdarbības nodrošināšanai un 10 000 eiro - Latviešu virsnieku apvienībai simtgades pasākumu organizēšanai.

Šos priekšlikumus iesniedza deputāti Raivis Dzintars (NA), Juris Pūce (AP), Juris Jurašs (JKP), Ainars Latkovskis (JV) un Atis Zakatistovs.

Debatēs Dzintars norādīja, ka līdzekļu piešķīrums Latvijas Nacionālo karavīru biedrības pamatdarbības nodrošināšanai ir goda jautājums, piebilstot, ka, pateicoties biedrības bijušajam vadītājam Nikolajam Romonovskim un esošajam vadītājam Edgaram Skreijam, ir izveidots tāds objekts kā Lestenes brāļu kapi.

Viņš teica, ka abi šie kungi ir organizācijas simbols, vienlaikus akcentējot to, ka šī organizācija vieno teju 100 gadus sasniegušus leģionārus, kā arī rīko dažādus izglītojošus un kultūras pasākumus. Nacionālās apvienības (NA) līderis klāstīja, ka abi minētie kungi lielāko mūža daļu ir bijuši diskriminēti, un arī brīvvalsts laikā piedzīvojuši netaisnīgu attieksmi. "Ja ir jebkāda iespēja palīdzēt, tad NA ir vienalga, vai tās dēvē par kvotām jeb kā citādi," uzsvēra politiķis.

Savukārt opozīcijas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis (R) norādīja, ka jautājums nav par biedrības atbalstīšanu, bet metodi, kā tas tiek darīts. Viņš vaicāja, kāpēc šis atbalsts netiek piešķirts no Aizsardzības ministrijas (AM) budžeta. Arī viņa partijas biedre Evija Papule (R) minēja, ka gods būtu tad, ja šis finansējums stabili būtu iestrādāts AM vai Kultūras ministrijas budžetā. Pēc viņas domām, tad to atbalstītu katrs Latvijas patriots.

Tikmēr opozīcijas deputāts Edgars Tavars (ZZS) piebilda, ka naudas piešķiršana pēc politiskās piederības ir ļoti nekrietna rīcība. Vienlaikus viņš teica, ka valsts svētku priekšvakarā šis priekšlikums ir jāatbalsta, tomēr viņu neapmierina veids, kādā šie līdzekļi tiek piešķirti. No viņa teiktā izriet, ka iepriekšējās valdības laikā tā saucamās "deputātu kvotas" esot izskaustas, tomēr tagad ir atgriezušās. Savukārt Viktors Valainis (ZZS) teica, ka bijušais aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) apgalvojis, ka viņa ministrēšanās laikā šādas dotācijas iestrādāja ministriju budžetos.

Arī debatējot par dotācijas piešķiršanu Latviešu virsnieku apvienībai, Valainis pauda viedokli, ka šādam priekšlikumam bija jābūt iestrādātam AM budžetā un tam nebija jāparādas kā deputātu priekšlikumam, kas izriet no tā sauktajām "deputātu kvotām".

Turpretī Dzintars akcentēja, ka tad, kad Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) vadīja valdību, budžeta veidošanā esot izmantota šāda pat forma. "Arī tad NA sniedza priekšlikumus un guva atbalstu. Mūsu skatījumā, budžeta izstrādes procesā politiķiem par savām vērtībām jāiestājas viscaur budžeta pieņemšanas gaitā - gan Ministru kabinetā, gan Saeimā," uzsvēra koalīcijas politiķis.

Ir skaidrs, ka visas ieceres negūs atbalstu, tomēr jāizmanto katrs budžeta pieņemšanas posms, lai sasniegtu maksimumu, pauda Dzintars.

Reaģējot uz NA līdera teikto, Tavars atbildēja, ka iepriekšējās valdības laikā pēc ZZS iniciatīvas ar NA un "Jauno vienotību" panākta vienošanās, ka šo ilggadējo "deputātu kvotu" pasākumu izbeidz. "Ja pieturamies pie principa "vīrs un vārds", tad lai paliek, kā lēmām 2018.gadā, tā arī 2021.gadā," sacīja ZZS deputāts.

Balsojumā vairākums Saeimas deputātu atbalstīja, ka minētās organizācijas saņems dotācijas no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Jau ziņots, ka līdz šim parlamenta Budžeta komisijā tika atbalstīti vairāki tā dēvētie koalīcijas deputātu kvotu priekšlikumi par līdzekļu piešķiršanu uzlabojumu veikšanai izglītības iestādēs, finansējumu dažādām biedrībām un reliģiskajām organizācijām.

Līdz šim atbalstīto priekšlikumu izmaksas lēšamas aptuveni divu miljonu eiro apmērā. Atbalstot arī priekšlikumu par Stacijas ielas posma pārbūvi Rēzeknē, deputātu kvotās tiktu sadalīti aptuveni trīs miljoni eiro.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais