Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Sociālie aprūpētāji pašvaldībās saņems atbalstu algas palielināšanai

© Ģirts Ozoliņš / F64

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, kas nosaka valstij pienākumu nākamajos divos gados sniegt atbalstu atlīdzības palielināšanai sociālajiem aprūpētājiem pašvaldībās.

Šis ir viens no nākamā gada valsts budžeta pavadošajiem likumiem.

Valstij noteikts pienākums 2022.gadā un 2023.gadā sniegt atbalstu atlīdzības palielināšanai aprūpētājiem, kuriem ir darba tiesiskās attiecības ar pašvaldības dibinātām ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijām vai tādiem ilgstošas sociālās aprūpes pakalpojumu sniedzējiem, kuriem ir noslēgts līgums ar pašvaldību par minēto pakalpojumu sniegšanu.

Pieņemto izmaiņu mērķis ir nodrošināt konkurētspējīgu atalgojumu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās aprūpētājiem.

Likuma anotācijā norādīts, ka sociālās aprūpes centri (SAC) nodrošina pakalpojumus personām ar smagiem un ļoti smagiem funkcionāliem traucējumiem, tajā skaitā personām ar smagiem multipliem traucējumiem, kas rada lielu personāla mainību un grūtības personāla piesaistē.

"Vienlaikus jaunu darbinieku piesaisti kavējošs faktors ir ne vien grūtie un psiholoģisko spriedzi radošie darba apstākļi, bet arī zemais atalgojums, kas mazvkalificētajam personālam, tajā skaitā arī aprūpētājiem, tikai nedaudz pārsniedz minimālo algu," skaidro Labklājības ministrijas (LM) pārstāvji.

Tāpēc LM norāda, ka SAC aprūpētāju atalgojuma palielinājums ne vien sniegs motivāciju turpmākam

darbam jau esošiem aprūpētājiem, bet sekmēs arī jaunu darbinieku piesaisti.

Valsts atbalsta veidu, apjomu un nosacījumus tā saņemšanai noteiks Ministru kabinets.