Budžeta pieņemšanai koalīcijas deputātiem disciplīnēti jāpiedalās sēdē, lai nepieļautu kvoruma trūkumu

© Dmitrijs Suļžics / F64

Ņemot vērā ilgstoši notikušās pārmaiņas koalīcijas sastāvā, patlaban valdošās partijas var rēķināties ar ievērojami mazāku balsu skaitu nekā iepriekšējās budžeta pieņemšanas reizēs, kas rada lielāku risku nonākt kvoruma trūkuma situācijā, kāds bija vērojams Saeimas sēdē pagājušajā nedēļā.

Ja sākotnēji koalīcija savu darbu sāka piecu partiju sastāvā, tad, ejot laikam, sāka sairt partija "KPV LV", daļai deputātu pievienojoties koalīcijai, bet daļai - papildinot opozīcijas rindas, rezultātā partijai tiekot no koalīcijas sastāva izstumtai pavisam.

Patlaban četrās koalīciju veidojošo partiju frakcijās ir kopumā 47 deputāti, savukārt vēl septiņi parlamentārieši, kuri ir ārpus frakcijām, arī balso kopā ar koalīciju un faktiski arī darbojas kopā ar to. Piemēram, atsevišķi bijušie "KPV LV" deputāti, kā arī bijusī Zaļo un zemnieku savienības frakcijas deputāte Anda Čakša pievienojās "Jaunās vienotības" biedru rindām. Līdz ar to kopumā koalīcijai ir stabilas 54 balsis.

Vēl trīs deputāti - Ingūna Rībena, kura iepriekš bija Nacionālās apvienības politiķe, bijusī ministre Ilga Šuplinska, kura izstājās no Jaunās konservatīvās partijas, un Māris Mičerevskis, kurš izstājies no partiju apvienības "Attīstībai/Par!" frakcijas un arī pieprasījis šo politisko spēku pārstāvošā veselības ministra demisiju, savos balsojumos nav konstanti un reizēm balso kopā ar koalīciju, bet reizēm pretēji.

Koalīcijas jau tā mazo balso pārsvaru sarežģīja arī deputāta Romāna Naudiņa (NA) situācija - viņš nav uzrādījis Covid-19 drošības sertifikātu, kā rezultātā viņam liegts piedalīties Saeimas darbā. Tāpat atsevišķi koalīcijas deputāti ilgstoši slimo.

Rezultātā koalīcija budžeta pieņemšanā patlaban var rēķināties ar 52 balsīm, kas ir tikai par divām balsīm vairāk, nekā vajadzīgs kvoruma nodrošināšanai. Šodien līdz šim notikušajos balsojumos koalīcijai bija ne vairāk kā 53 balsis.

Vēl pagājušajā nedēļā opozīcijai, kurai ir balsu mazākums, dažu stundu laikā bija izdevies vairākas reizes "noraut" kvorumu, jo sēdē nepiedalījās pietiekams koalīcijas politiķu skaits.

Aizpagājušajā gadā budžeta izskatīšanas gaitā opozīcijas deputāti apvienojās un pameta sēdi, protestējot pret tobrīd notiekošo. Tomēr tolaik koalīcijai bija lielāks balsu skaits.

13.Saeimas laikā jau bijušas situācijas, kad koalīcijai bija īpaši svarīgi nodrošināt nepieciešamo balsu skaitu. Piemēram, lemjot par Rīgas domes atlaišanu, uz sēdi no slimnīcas tika atvests deputāts Artuss Kaimiņš, kurš pirms tam bija cietis ugunsgrēkā, jo trūka balsu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais