Vēlētāji joprojām simpatizē Saskaņas centram

Pilsoņu attieksme pret Saeimā ievēlētājiem politiskajiem spēkiem daudz neatšķiras no vēlēšanu rezultātiem, lai gan aptaujās populārākais politiskais spēks tāpat kā pirms vēlēšanām atkal ir "Saskaņas centrs" (SC), - atsaucoties uz "Latvijas faktu" veikto aptauju, raksta laikraksts "Diena".

SC vēlēšanās palika otrajā vietā aiz "Vienotības", novembrī par SC balsotu 25,5% aptaujāto. "Vienotību" atbalstījuši 18,9%, ko var uzskatīt par reitinga kritumu, bet par Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS) - 14,7%. Par "Visu Latvijai!" - "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) balsotu 4,8%, apvienību "Par labu Latviju!" (PLL) - 3,2%.

10,8% aptaujāto nevarēja pateikt, par ko balsotu, bet 16,5% pilsoņu uz vēlēšanām neietu.

Kā ziņots, "Vienotību" vēlēšanās atbalstīja 31,2%, SC - 26%, ZZS - 19,6%, PLL - 7,6%, VL-TB/LNNK - 7,6%.

"Latvijas faktu" direktors Aigars Freimanis lielo atbalstu SC skaidro ar šī politiskā spēka vēlētāja lojalitāti, kā arī to, ka krievvalodīgajam vēlētājam nav alternatīvas. PCTVL, kā zināms, nepārvarēja 5% barjeru un Saeimā neiekļuva. Vēlmi ieinteresēt par sevi cittautiešus gan izrādījusi LPP/LC.

Uz jautājumu, kāpēc uz SC reitingi negatīvi nav atsaukusies apvienības palikšana ārpus valdības, Freimanis atbildēja, atzīstot, ka SC tēla īpatnība ir "atrašanās pirmsvaras stāvoklī", taču vēlētāju uzticība SC varētu mazināties tikai tad, ja valdība bez SC panāktu ekonomikas augšupeju, un kāda no koalīcijas partijām spētu uzrunāt krievvalodīgo vēlētāju, kas esot iespējams.

Freimanis pieļauj, ka uz segmentu "nezinu" varētu būt pārgājusi daļa "Vienotības" vēlētāju.

Svarīgākais