"Tele2" sūdzēs tiesā Ārlietu ministriju

© Publicitātes foto

Mobilo sakaru operators "Tele2" vērsīsies tiesā pret Ārlietu ministriju (ĀM) par jauna mobilo sakaru iepirkuma neizsludināšanu, pagarinot līgumattiecības ar līdzšinējo pakalpojuma sniegumu, informēja "Tele2" pārstāvji.

"Tele2" ieskatā ĀM rīkojas nesaimnieciski un arguments par ārkārtējās situācijas radītajiem šķēršļiem veikt iepirkuma procedūru un tehniskajām prasībām, ko it kā spējot nodrošināt tikai līdzšinējais pakalpojuma sniedzējs, ir nepamatots, jo, piemēram, tehniskās prasības, kas ļauj ĀM darbiniekiem strādāt attālinātā režīmā, var nodrošināt visi mobilo sakaru operatori Latvijā. Par šo situāciju "Tele2" vērsīsies tiesā, kā arī informēs Valsts kontroli.

Kā atzīmē "Tele2", ĀM arguments, ka ārkārtējā situācija ir traucējusi veikt iepirkumu, neiztur arī kritiku, jo patlaban Elektronisko iepirkumu sistēmā ir redzams, ka ārkārtējā situācija neliedz ministrijai veikt citus iepirkumus.

"Mēs ļoti ceram, ka šī nav situācija, kad viena valsts institūcija, slēpjoties aiz pandēmijas "muguras", cenšas apiet iepirkumu procedūru, lai saglabātu līgumattiecības ar līdzšinējo operatoru. Šāda rīcība neļauj noskaidrot izdevīgāko piedāvājumu tirgū un ilgtermiņā var radīt zaudējumus valsts budžetam," pauž "Tele2" komercdirektors Raivo Rosts.

Viņš norāda, ka šī iepirkuma summa uz kopējā valsts budžeta fona ir niecīga, taču, "šobrīd, kad katastrofāli trūkst naudas medicīnas, izglītības un iekšlietu nozarē, pārtraukt iepirkumu, lai valsts varētu izvēlēties saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu, ir visai ciniski".

"Tele2" arī pauž neizpratni, kā ĀM varēja izdarīt pieņēmumu, ka citi operatori nespēj nodrošināt atbilstošu tehnisko risinājumu, nemaz nekonsultējoties ar citiem operatoriem.

Rosts norāda, ka situācija ar šo iepirkumu ir "ļoti aizdomīga". Viņš pauž, ka tā vietā, lai laicīgi izsludinātu iepirkumu un noskaidrotu labāko piedāvājumu, ĀM tikai divas nedēļas pirms līguma beigām ar pašreizējo pakalpojuma sniedzēju paziņoja citiem tirgus spēlētājiem, ka jaunu iepirkumu neizsludinās, jo ir ārkārtējā situācija un tādēļ noslēgs jaunu līgumu ar esošo sadarbības partneri. "Laikā, kad mobilie sakari ir faktiski viena no publiskā un privātā sektora, kā arī sabiedrības pamatvajadzībām, lai veiksmīgi funkcionētu, šāda rīcība no ministrijas puses ir bezatbildīga," uzskata Rosts.

Kā norāda "Tele2", ĀM noslēgusi jaunu līgumu ar esošo operatoru, kura līgumcena ir 41 999 eiro. Iepriekšējais līgums beigsies šī gada 11.novembrī.

Ārlietu ministrija aģentūru LETA informēja, ka ministrijas līgums par elektronisko sakaru pakalpojumu sniegšanu beigsies 11. novembrī.

Jauna līguma noslēgšanai ministrija ir sagatavojusi publisko iepirkumu procedūru, kas tiks izsludināta tuvākajā laikā. Sarunu procedūras rezultātā elektroniskos sakarus līdz iepirkuma noslēgumam nodrošinās līdzšinējais pakalpojumu sniedzējs.

Jau vēstīts, ka "Tele2" pērn strādāja ar 138,576 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 1,4% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga par 9,4% un bija 34,469 miljoni eiro.

Kompānija "Tele2" reģistrēta 1995.gada novembrī, un tās pamatkapitāls ir 3,486 miljoni eiro. "Tele2" vienīgais īpašnieks ir Zviedrijas "Tele2 Sverige".

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais