Vjačeslavs Dombrovskis: Deputātu kvotām paredzētos līdzekļus varētu novirzīt veselības aprūpei nevis pirmskolām

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Tā dēvētajiem koalīcijas deputātu kvotu priekšlikumiem 2022.gadā paredzētos līdzekļus varētu novirzīt veselības aprūpei, kas ir "uz sabrukšanas robežas", šodien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā pauda Saeimas opozīcijas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis (R).

Komisija šodien sāka skatīt likumprojektiem "Par valsts budžetu 2022.gadam" un "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2022., 2023. un 2024.gadam" iesniegtos priekšlikumus.

Gan Dombrovskis, gan deputāts Aldis Gobzems (LPV) komisijas sēdē kritizēja to, ka uz sēdi nebija ieradušies konkrēto ministriju vai iestāžu pārstāvji, lai sniegtu pamatojumu, kāpēc viņiem ir nepieciešami budžetā plānotie līdzekļi.

Komisija atbalstīja Nacionālās apvienības (NA) Saeimas frakcijas priekšlikumu astoņus miljonus eiro novirzīt demogrāfijas pasākumiem. Kā skaidroja deputāte Ilze Indriksone (NA), šī naudas summa palīdzēs risināt pirmsskolu pieejamību Rīgā un Pierīgā.

Dombrovskis atzina pirmsskolu nodrošināšanas svarīgumu, taču saistībā ar šo, citiem deputātu kvotu un Ministru kabineta priekšlikumiem vaicāja, kā tieši ir izvēlēts, kur pārdalīt naudu, ja veselības aprūpes sistēma ir "uz sabrukšanas robežas" un nepieciešami līdzekļi onkoloģijas ārstēšanai, kā ari atalgojuma pieaugumam ārstiem un medmāsām.

Gobzems apgalvoja, ka neesot skaidrs, kam tikšot novirzīti četri miljoni "Parādnieka kantorim" jeb Demogrāfijas lietu centram.

Komisija noraidīja Zaļo un zemnieku savienības priekšlikumu par papildu 32 miljonu eiro piešķiršanu pedagogu atalgojuma palielināšanai, kā arī apmēram 15 Gobzema priekšlikumus par līdzekļu nepiešķiršanu ministrijām un valsts iestādēm. Deputāts vairākas šīs budžeta pozīcijas saskata kā bezjēdzīgu "naudas izkāšanu" uz budžeta deficīta jeb aizņemšanās rēķina.

Tajā pašā laikā komisija atbalstīja vairākus tā dēvēto koalīcijas deputātu kvotu priekšlikumus, piemēram, 80 000 eiro piešķiršanu Sabiedrības integrācijas fondam metodisko materiālu izstrādei, brīvprātīgā darba apmācības un brīvprātīgā darba veicināšanas aktivitātēm.