Valsts kontrole kritizē "deputātu kvotas"; norāda uz caurspīdīguma trūkumu

© Dmitrijs Suļžics / F64

Valsts kontrole veikusi revīziju "Budžeta plānošana Latvijā - vai esošā pieeja ir efektīva?", kurā norāda uz necaurspīdīgo naudas piešķiršanas procesu, nevertējot prioritātes.

"Patlaban, šādā veidā dalot naudu, tiek apieta ierastā valsts finansējuma piešķiršanas prakse caur ministrijām, atbilstošo normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai," uzskata Valsts kontrole.

Revīzijā minēts- "Visu līdzekļu piešķiršanai būtu jānotiek pēc vienotiem, caurskatāmiem principiem, vispirms kompleksi izvērtējot vajadzības un pēc tam plānojot nepieciešamo rīcību un izstrādājot budžeta pieprasījumus atbilstoši normatīvajos aktos jau noteiktajai kārtībai. Tomēr revīzijā konstatētais liecina, ka budžeta apstiprināšanas posmā ir identificējami trūkumi, kas neliecina par labu budžeta pārvaldību."

Valsts kontrole minētajā revīzijā uzskaitījusi vairākus piemērus: "caurskatāmības trūkumi ir noslēdzošajā budžeta apstiprināšanas posmā, norādīja 50,1% jeb vairāk nekā puse no ministrijām un iestādēm", "prakse, kad Saeimai ir maksimums 2 mēneši laika Ietvara likumprojekta un Gadskārtējā valsts budžeta likuma projekta izskatīšanai, ierobežo Saeimas iespējas kvalitatīvi diskutēt
par budžetu, tajā skaitā arī ar sabiedrību un NVO", "izskatot Ietvara likumprojektu un Gadskārtējā budžeta likumprojektu Saeimas 2.lasījumā, papildu līdzekļi tiek piešķirti kārtībā, kas nav noteikta tiesību aktos", " papildu līdzekļu piešķiršana notiek bez visaptverošām diskusijām, neizvērtējot budžeta prioritātes, kompromisus, alternatīvu izmaksas un lietderību, neatbilst labiem budžeta plānošanas principiem. "

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais