Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Aicina apspriest ideju par nevakcinēto tiesnešu atstādināšanu no darba

© Kaspars Krafts / F64

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) aicina Tieslietu padomes sēdē apspriest Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētāja Aigara Strupiša vēstuli Saeimai par ārkārtējās situācijas regulējuma attiecināšanu uz tiesu darbu, kurā viņš bija norādījis, ka pret Covid-19 nevakcinētos tiesnešus nav iespējams atstādināt no darba, pavēstīja Tieslietu ministrijā (TM).

TM informēja, ka Bordāns nosūtījis vēstuli ar aicinājumu AT un Tieslietu padomes priekšsēdētājam Strupišam 22.oktobra Tieslietu padomes sēdē skaidrot viņa vienpersonisko vēršanos Saeimā Tieslietu padomes vārdā jautājumā par Ministru kabineta noteiktā ārkārtējās situācijas regulējuma attiecināšanu uz tiesnešiem un tiesām, tajā skaitā par valsts institūciju darbiniekiem un amatpersonām noteikto pienākumu vakcinēties pret Covid-19.

Bordāns vēstulē norādīja, ka viena no demokrātiskas valsts pamatvērtībām ir tiesības brīvi paust savu viedokli, ciktāl tas neapdraud sabiedrisko drošību un kārtību, taču, paužot šo viedokli kā valsts amatpersonai, Strupišam ir jāievēro likumā "Par tiesu varu" un Tieslietu padomes reglamentā noteiktais.

Ministrs vēstulē uzsvēra, ka saskaņā ar likumu Tieslietu padomes priekšsēdētājs vada padomes darbu, sasauc tās sēdes un nosaka to darba kārtību, kā arī pārstāv padomi un paraksta tās lēmumus. Vienlaikus Tieslietu padomes locekļi nav subordinēti Tieslietu padomes priekšsēdētājam, un līdz ar to Tieslietu padomes priekšsēdētājs nav tiesīgs paust vienpersonisku viedokli visas Tieslietu padomes vārdā jautājumos, kas nav apspriesti Tieslietu padomes sēdēs un par kuriem nav lēmuši Tieslietu padomes locekļi.

"Strupišs, izsakot pretenzijas Tieslietu padomes vārdā par Ministra kabineta rīkojumu saturu, ir radījis kaitējumu tiesu varas reputācijai, veidojot maldīgu priekšstatu par tiesu varas sociālo līdzatbildību un gatavību iesaistīties valsts kopējo mērķu sasniegšanā Covid-19 infekcijas nekontrolētas izplatības apstākļos," uzskata ministrs.

Bordāns vienlaikus uzsver, ka valsts augstākajām amatpersonām šajā sarežģītajā laikā, kad vakcinācijas līmenis Latvijā ir viens no zemākajiem Eiropas Savienībā un saslimstība ar Covid-19 viena no augstākajām pasaulē, būtu jārāda piemērs ne tikai savas nozares darbiniekiem, bet visai sabiedrībai kopumā. Katram Latvijas iedzīvotajam, jo īpaši valsts pārvaldes darbiniekam, bez izņēmumiem ir jābūt atbildīgiem mūsu sabiedrības priekšā, norāda Bordāns.

TM papildus norāda, ka likums "Par tiesu varu" izsmeļoši noteic tiesiskos pamatus, kad tiesnesi var atstādināt, atbrīvot vai atcelt no amata. Šajā regulējumā Ministru kabinets nav rosinājis veikt grozījumus.

Jau vēstīts, ka AT priekšsēdētājs Strupišs nosūtījis vēstuli Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (NA), vēršot uzmanību uz vairākiem starptautiskajiem dokumentiem, kuri liedz izpildvarai apturēt tiesu darbu un nodrošina tiesnešu neatceļamību, neatkarīgi no vakcinēšanās vai nevakcinēšanās pret kādu slimību, pavēstīja AT pārstāve Rasma Zvejniece.

Viņa uzsvēra, ka iepriekš valdības izdotais rīkojums par obligātu darbinieku pret Covid-19 vakcināciju varētu liegt tiesnešiem, kuri nav vakcinējušies, pildīt konstitucionāla ranga amatpersonas pienākumus un varētu radīt priekšnoteikumus viņu atcelšanai.

Vēstules mērķis esot bijis iespējamu konstitucionālu problēmu novēršanai informēt Saeimas priekšsēdētāju par tiesnešu kā konstitucionāla orgāna amatpersonu statusu un garantijām, kas neatceļamības ziņā ir līdzīgas deputāta pienākumu pildīšanas neierobežotībai un neatceļamībai.

Zvejniece informēja, ka vakcinēti ir 92% AT tiesnešu, tomēr atteicās komentēt, vai Covid-19 vakcīnu ir saņēmis pats AT priekšsēdētājs Strupišs.

Iepriekš valdība lēma valstī no 11.oktobra uz trim mēnešiem izsludināt ārkārtējo situāciju, vienlaikus nosakot ierobežojumus ar mērķi palielināt vakcinācijas pret Covid-19 aptveri. Uzsvars likts uz darbu attālināti un valsts un pašvaldības iestādēs strādājošo pienākumu potēties pret Covid-19.