Ministri pamet amatus ar brangām kompensācijām

Neraugoties uz dzelžainajiem taupības pasākumiem, valdība no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem vakar piešķīra 28 500 latu kompensāciju izmaksai darbu atstājušajiem ministriem un viņu padomniekiem.

Tā, piemēram, iekšlietu ministre Linda Mūrniece (Vienotība), kura ieņēma amatu līdzšinējā valdībā un saglabā savu krēslu arī jaunajā Ministru kabinetā, par neizmantoto atvaļinājumu saņems 1947 latus. Tāpat uzkrāto un neizmantoto atvaļinājumu naudā izņems līdzšinējā un arī esošā premjera Valda Dombrovska (Vienotība) preses sekretāre Līga Krapāne, kura saņems 992 latus.

Visiespaidīgāko summu no valsts budžeta līdz ar darba zaudēšanu saņems bijušais finanšu ministrs Einars Repše (Vienotība) – 4149 latus. Vispieticīgākā izmaksa – 973 lati – tiks piešķirta bijušajam aizsardzības ministram Imantam Viesturam Lieģim (Vienotība).

Līdzšinējam kultūras ministram Intam Dālderim (Vienotība) zaudētais amats tiks atlīdzināts ar 1789 latiem, kamēr kādreizējais satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) un arī bijusī izglītības ministre Tatjana Koķe (ZZS) katrs saņems 2205 latus. Bijušajam veselības ministram Didzim Gavaram tiks izmaksāti 2446 lati, savukārt ārlietu ministram Aivim Ronim – 2530 lati.

Pie ievērojamām kompensācijām tiks arī bez darba palikušie ministru padomnieki un konsultanti. Darbu atstājušais premjera padomnieks Gints Freimanis saņems 2172 latus, bet bijušais padomnieks Jānis Bordāns – 1624 latus.

Jāatgādina, ka šā gada budžetā līdzekļi kompensāciju izmaksām nebija ieplānoti, tāpēc šim mērķim paredzēts tērēt daļu no tiem 52 000 latu, ko valdība no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem šoruden piešķīra Ārlietu ministrijai, lai atbalstītu Latvijas piedalīšanos Haiti atjaunošanā.